Pieczone podudzia indyka: soczysty i smaczny obiad

2021-03-29
Pieczone nogi indyka: soczysty i smaczny obiad
Autor: Shutterstock Pieczone pałki indyka to dużo soczystego mięsa 
łatwy
20 min
4

Pieczone nogi indyka to pyszne i soczyste mięso. Jest tylko jeden warunek, nie wolno mięsa przepiec i ostrożnie należy dawkować wysokie temperatury. 

Wypróbuj także inne przepisy na pieczone mięso indyka:

Pieczony indyk nadziewany oliwkami - sprawdzony przepis

Indyk w żurawinie - świąteczny przepis

Indyk pieczony z czerwonym winem

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Indycze podudzia umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i solą. Natrzeć musztardą, posypać tymiankiem.
  • Na dnie naczynia do zapiekania lub brytfanny ułożyć obrane i pokrojone warzywa.
  • Na warzywach ułożyć przyprawioną nogę lub jej części.
  • Naczynie z pieczenią wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec przez 3,5 godziny.
  • W razie potrzeby podlewać gorącą wodą.
  • Podawać z pieczonymi warzywami i ziemniakami puree