Gęś pieczona nadziewana jabłkami: przepis na świąteczny obiad

Gęś pieczona nadziewana jabłkami: przepis na świąteczny obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczona gęś to danie idealne na świąteczny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gęś pieczona nadziewana jabłkami to danie o długiej historii, sięgającej czasów staropolskich. Zwykle serwowane jest na specjalne okazje, takie jak świąteczny obiad, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na jakiś czas uraczyć się gęsią na co dzień. Podajemy przepis na pyszną pieczoną gęś z jabłkami!

Składniki

  • gęś średniej wielkości, sprawiona (bez wnętrzności, głowy, łap, piór)

  • 2 łyżki majeranku suszonego lub świeżego poszatkowanego

  • 1 kg jabłek

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gęś dobrze opłucz, osusz. Ostrym nożem odetnij kawałki tłuszczu. Natrzyj solą i majerankiem – na zewnątrz oraz wewnątrz. Odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 60 minut.

  • W tym czasie opłucz jabłka. Pokrój je na ćwiartki. Usuń ogonki i gniazda nasienne. Skórki możesz pozostawić.

  • Gęś nadziej jabłkami, przełóż do brytfanny lub szklanego naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz, od czasu do czasu polewając wytapiającym się gęsim tłuszczem.

  • Po godzinie, nie wyłączając piekarnika, wysuń brytfannę, łyżką wazową ostrożnie zbierz wytopiony tłuszcz (możesz wykorzystać go do innych potraw). Dolej 100 ml ciepłej wody, piecz drób kolejną godzinę.

  • Gdy skórka się zrumieni, a mięso w środku będzie upieczone, wyjmij gęś z piekarnika.

  • Podziel danie na porcje. Przełóż na talerz. Serwuj z upieczonymi jabłkami oraz ugotowanymi ziemniakami.

Ocena: 1