Pasztet z soczewicy: przepis na wegetariański pasztet

Pasztet z soczewicy: przepis na wegetariański pasztet

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Soczewica doskonale nadaje sie do przygotowywania bezmięsnych pasztetów - jest bardzo bogata w białko

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Z soczewicy możemy przygotować wspaniałe zupy, pasty do chleba czy zapiekanki. Bardzo smaczny jest też pasztet pieczony na bazie tej bardzo zdrowej rośliny strączkowej.

Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli, Pasztet jajeczny z pieczarkami oraz Wegetariański pasztet z szałwią.

Składniki

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy

  • 5 średnich marchewek

  • 3 łyżki bułki tartej

  • łyżka sosu sojowego

  • czubata łyżeczka kuminu

  • łyżeczka czarnuszki

  • szczypta chili

  • olej

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, aż się rozpadnie.

  • Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać przyprawy i dusić do miękkości.

  • Ugotowaną soczewicę dokładnie odcedzić i odcisnąć z wody. Wymieszać z marchewką, dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Dokładnie wymieszaną masę przełożyć do blachy wysmarowanej olejem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30-40 minut.

Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Ocena: 5