Przepiękna sałatka "słonecznik" - przepis na sałatkę z chipsami w kształcie słonecznika
Pyszna pasta z kurczaka z rosołu - idealne danie zero waste

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Mięso kurczaka z rosołu można wykorzystać do przygotowania smacznej i pożywnej pasty do pieczywa
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zostały ci resztki kurczaka z obiadu? Nie wyrzucaj - zrób z nich pyszną pastę z kurczaka do pieczywa. Zdrową, niskokaloryczną i pozbawioną konserwantów. Bądź oszczędny i ekologiczny - a przede wszystkim zdrowy!
Składniki
25 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki siekanego szczypiorku
po 2 łyżki gęstej śmietany i majonezu
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
szczypta otartej skórki cytrynowej
Przygotowanie krok po kroku:
Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć na tarce.
Wszystkie pozostałe składniki pasty drobno posiekać albo zblendować - zależnie od tego jaka konsystencja pasty nam bardziej odpowiada.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru oraz otartą skórką cytrynową. Pasta doskonale smakuje na ciemnym pieczywie lub świeżej bułce.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska