Pyszna pasta z kurczaka z rosołu - idealne danie zero waste

Pyszna pasta z kurczaka z rosołu - idealne danie zero waste

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mięso  kurczaka z rosołu można wykorzystać do przygotowania smacznej i pożywnej pasty do pieczywa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zostały ci resztki kurczaka z obiadu? Nie wyrzucaj - zrób z nich pyszną pastę z kurczaka do pieczywa. Zdrową, niskokaloryczną i pozbawioną konserwantów. Bądź oszczędny i ekologiczny - a przede wszystkim zdrowy!

Składniki

  • 25 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

  • po 2 łyżki gęstej śmietany i majonezu

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypta cukru

  • szczypta otartej skórki cytrynowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć na tarce.

  • Wszystkie pozostałe składniki pasty drobno posiekać albo zblendować - zależnie od tego jaka konsystencja pasty nam bardziej odpowiada.

  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru oraz otartą skórką cytrynową. Pasta doskonale smakuje na ciemnym pieczywie lub świeżej bułce.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5