Pasta z cukinii: idealna do kanapek i zapiekanek

Pasta z cukinii: idealna do kanapek i zapiekanek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta z cukinii smakuje niebiańsko

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z cukinii jest idealna do kanapek i zapiekanek. Świetnie smakuje na zimno. Zapieczona na grzance, podana ze świeżym pomidorem jest absolutnie rozkoszna. Subtelny smak nadaje jej dodatek tartego parmezanu lub innego dojrzałego i twardego sera.

Składniki

  • 1 średnia cukinia

  • 1 por

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżka tartego parmezanu lub pecorino lub innego twardego i dojrzałego sera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do durszlaka lub sitka, posolić i pozostawić na 30 minut, aby usunąć nadmiar wilgoci. 

  • Pora posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.

  • W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pora i czosnek, dusić około 4-6 minut, aż por straci na objętości i stanie się słodki. 

  • Dodać cukinię i dusić razem około 30 minut, aż cukinia się rozpadnie i zamieni w grudkowate puree. 

  • Zdjąć z ognia, dodać parmezan i pieprz, wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić do smaku. 

  • Przełożyć do czystego, wyparzonego słoika, zamknąć i przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2