Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa

Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta z pieczonego bakłażana doskonale smakuje z ciemnym pieczywem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczna pasta z bakłażana z powodzeniem zastąpi inne dodatki do pieczywa. Niskokaloryczna, pełna zdrowych składników, łatwa do przygotowania - czego trzeba więcej?

Składniki

  • 1 duży bakłażan

  • 1 dorodna cebula

  • 2-3 roztarte ząbki czosnku

  • 2 łyżki  jogurtu greckiego

  • 2 łyżki oliwy

  • sok z jednej małej  cytryny

  • łyżka posiekanej  natki lub bazylii

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana przekroić na pół wzdłuż, posmarować oliwą i upiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC do miękkości. W połowie pieczenia dodać cebulę, także przekrojoną na pół i posmarowaną oliwą.

  • Obrac bakłażana ze skórki, dodać upieczoną cebulę, czosnek i zmiksować z jogurtem i resztką oliwy oraz sokiem z cytryny.

  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekane zioła, schłodzić.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5