Dereń: kiedy zrywać owoce derenia jadalnego? Co można z nich zrobić?
Dereń jadalny kwitnie bardzo wczesną wiosną, a pierwsze owoce derenia pojawiają się już w lipcu. Jednak ze zbiorem nie trzeba się spieszyć, mamy czas aż do października. Warto pozwolić dereniowi nieco powygrzewać się w ciepłych promieniach słońca, a potem delikatnie zmarznąć podczas jesiennych nocy. Sprawdź, kiedy najlepiej zrywać owoce derenia i do czego mogą być one zastosowane.
Spis treści
- Dereń jadalny: co to za roślina?
- Kwiaty i owoce derenia
- Zalety derenia - dlaczego warto jeść dereń?
- Co można zrobić z owoców derenia jadalnego?
- Właściwości derenia
- Dereń — przetwory i przepisy
- Przepisy z dereniem w roli głównej
Dereń jadalny: co to za roślina?
Dereń właściwy lub dereń jadalny to krzew lub drzewo dorastające do 7 m wysokości. Roślina pochodzi z Azji Mniejszej i Europy Południowo-Wschodniej. W Polsce nie jest spotykany rosnący dziko, ale coraz chętniej jest uprawiany.
Kwiaty i owoce derenia
Dereń zaczyna kwitnąć już na przełomie lutego i marca, wtedy jest szczególnie cenną rośliną miododajną. Kwitnie zanim jeszcze pojawią się na nim liście. Pod koniec lipca bądź na początku sierpnia dereń wydaje pierwsze owoce. Z wyglądu przypominają nieco owoce żurawiny — to niewielkie czerwone pestkowce. Owoce derenia można zbierać przez cztery miesiące, bo tyle czasu owocuje krzew. W smaku przypominają nieco śliwki, ale pod warunkiem że są zupełnie dojrzałe. Niedojrzałe owoce są kwaśne i twarde.
Zalety derenia - dlaczego warto jeść dereń?
Owoce derenia są bogate w:
- żelazo,
- wapń,
- potas,
- magnez,
- cynk,
- fosfor,
- miedź,
- mangan.
Zawierają również:
- beta-karoten,
- kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy),
- pektyny,
- garbniki
- cukry,
- flawonoidy,
- witaminy: C, P i A.
Dzięki wymienionym składnikom korzystnie działają na układ pokarmowy, wspomagają leczenie anemii, stanów zapalnych, otyłości.
Co można zrobić z owoców derenia jadalnego?
Dereń jest rośliną ozdobną. Pięknie wygląda w marcu, kiedy kwitnie, a także wczesną jesienią, gdy owocuje. Sadzony jest jako żywopłot. Owoce derenia można jeść na surowo (po przemrożeniu). Najczęściej robi się z nich dżemy, marmolady czy też nadzienie do cukierków. Owoce derenia mają działanie antyseptyczne i pomagają w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Znane są również nalewki z derenia – dereniówki.
Właściwości derenia
Dereń to naturalne źródło wielu składników odżywczych. Zawiera witaminy — C, a także P i A. oraz składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk i mangan. Jest też niezłym źródłem beta-karotenu oraz składników działających antystarzeniowo i przeciwutleniająco. Ze względu na dużą zawartość żelaza, dereń stosuje się w celu zapobiegania i leczenia anemii. Można go również podawać przy problemach trawiennych i biegunce. Właściwości moczopędne derenia wykorzystuje się przy problemach z drogami moczowymi. Pomocny jest przy podagrze, reumatyzmie i migrenie. Warto stosować go w czasie przeziębienia i w okresach osłabienia organizmu.
Dereń — przetwory i przepisy
Nalewka z derenia to najpopularniejszy sposób wykorzystania jego owoców. Jest smaczna, lekko kwaskowa i bardzo zdrowa. Z derenia robi się również inne przetwory: sok, dżem czy konfitury. Świetnym pomysłem jest przygotowanie owoców derenia w słonej zalewie — tak jak oliwki. Stanowi wtedy oryginalną przekąskę, składnik sałatek albo dodatek do kanapek czy mięsa. Do mięsa można zrobić również wytrawną konfiturę.
Przepisy z dereniem w roli głównej
'Fałszywe oliwki' z derenia jadalnego
Sok z derenia jadalnego: przepis na przetwory z derenia
Domowa konfitura z derenia jadalnego - dobry przepis
Herbata z derenia: właściwości
Sprawdź w galerii przepisy na domowe remedia na różne dolegliwości.
Listen on Spreaker.