Czekolada z chili: przepis na walentynkowy duet afrodyzjaków. Pyszny i zniewalający!

Czekolada z chili: przepis na walentynkowy duet afrodyzjaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czekolada z chili? Wbrew pozorom to znakomity duet.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Czekolada z chili jest słodka i ostra zarazem. Delikatna i ognista! Sprawdź, jak ją zrobić i przygotuj ten deser na walentynki. Zarówno czekolada, jak i chili to afrodyzjaki.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 125 ml słodkiej śmietanki (36%)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta chilli
  • przyprawa do kawy i deserów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko i śmietankę wlać do rondla. Ogrzewając powoli, doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę i cukier, przyprawę do kawy i deserów oraz szczyptę chilli.

  • Podgrzewać jeszcze ok. 10 min, uważać, aby czekolada się nie zagotowała.

    Napój można podawać natychmiast po przygotowaniu, ale będzie bardziej aromatyczny, jeżeli zostanie schłodzony, a następnie przed podaniem jeszcze raz podgrzany.