Panierowane naleśniki z żółtym serem i ziołami

2021-03-29
Panierowane naleśniki z żółtym serem i ziołami
Autor: Shutterstock Panierowane naleśniki z żółtym serem i ziołami smakują wyśmienicie.
łatwy
20 min
4

Pyszne naleśniki w wersji wytrawnej z nadzieniem z żółtego sera, ziół i oliwek. Smakują wybornie. Mogą stanowić ciepłą kolację lub danie główne. Świetnie pasuje do nich sałatka z pomidorów i cebuli. Podajemy przepis na panierowane naleśniki z żółtym serem i ziołami.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  •  
  • Nadzienie:
  • 200 g żółtego sera
  • pól szklanki zielonych oliwek
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka dowolnych ziół lub 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  •  
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę zmiksować z wodą, mlekiem i jajkami, posolić i odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać olej i wymieszać. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oliwki drobno pokroić, zioła posiekać i wszystkie składniki nadzienia wymieszać.
  • Na naleśniki nakładać nadzienie i składać w kopertę, panierować w jajku i bułce i smażyć na oleju.