Panierowane naleśniki z żółtym serem i ziołami

Panierowane naleśniki z żółtym serem i ziołami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Panierowane naleśniki z żółtym serem i ziołami smakują wyśmienicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne naleśniki w wersji wytrawnej z nadzieniem z żółtego sera, ziół i oliwek. Smakują wybornie. Mogą stanowić ciepłą kolację lub danie główne. Świetnie pasuje do nich sałatka z pomidorów i cebuli. Podajemy przepis na panierowane naleśniki z żółtym serem i ziołami.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 szklanka wody

  • 2 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  •  

  • Nadzienie:

  • 200 g żółtego sera

  • pól szklanki zielonych oliwek

  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka dowolnych ziół lub 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

  •  

  • Panierka:

  • 2 jajka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę zmiksować z wodą, mlekiem i jajkami, posolić i odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać olej i wymieszać. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni.

  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oliwki drobno pokroić, zioła posiekać i wszystkie składniki nadzienia wymieszać.

  • Na naleśniki nakładać nadzienie i składać w kopertę, panierować w jajku i bułce i smażyć na oleju.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3