Jak zrobić naleśniki?

Jak zrobić naleśniki?

Autor Zdjęcia: photos.com

Idealne ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję śmietany 12%

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe to podstawa, aby danie smakowało wyśmienicie. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję śmietany 12%, wtedy naleśniki wyjdą miękkie, puszyste i elastyczne. Sprawdź, jak zrobić ciasto na naleśniki? Jak je smażyć i z czym podawać. 

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

Składniki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • szczypta soli (odrobina na czubku łyżeczki)

  • 3-4 łyżki oleju

  • cukier (ewentualnie)

  • woda gazowana (ewentualnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajko, mleko, mąkę i sól miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Ewentualnie, jeśli ktoś woli słodsze ciasto, może dodać cukru (według uznania). Całość odstawiamy na pół godziny.

  • Na patelni rozgrzewamy olej i ciepły, ale nie gorący dolewamy do masy. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencje śmietany 12%, tak aby bez problemu rozprowadzało się na patelni. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać do niego odrobinę gazowanej wody.

  • Naleśniki smażymy z obydwu stron, najlepiej na mocno rozgrzanej teflonowej patelni.

  • Naleśniki możemy podawać posmarowane konfiturą, kremem czekoladowym, ze świeżymi owocami, posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną. Świetnie sprawdzą się też w wydaniu obiadowym zapiekane z serem czy ze szpinakiem. Smacznego!

Ocena: 0