Jajka zapiekane w pomidorach: łatwy przepis

Jaja w pomidorach
Autor: thinkstockphotos.com Jajka zapieczone w pomidorach to doskonałe danie śniadaniowe lub przekąska.
łatwy
45 min
4

Jajka zapieczone w pomidorach to świetna odmiana tradycyjnego śniadania. Dostarczają witamin, dobrze smakują, a do tego fantastycznie się prezentują. Polecamy jajka w pomidorach.

Sprawdź inne pomysły na jajka w roli głównej:

Jajka faszerowane grzybami: według pomysłu Magdy Gessler

Jajka po benedyktyńsku: przepis na luksusowe śniadanie

Jajka w szynce parmeńskiej z rzeżuchą - jajka inaczej

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyj, odkrój piętkę, wydrąż, posól w środku. Połóż na talerz otworem do dołu i wstaw do lodówki, aby wyciekł z nich sok.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wyjmij pomidory z lodówki. Każde jajko rozbij i ostrożnie wlej do pomidora.
  • Jajka posól i popierz po wierzchu, posyp szczypiorkiem. Przykryj odciętą piętką.
  • Wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej