Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!

Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczony dorsz to świetny pomysł na lekką kolację

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dorsz pieczony w folii do doskonały pomysł na kolację - danie jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Idealne dla tych, którzy się odchudzają i walczą z cholesterolem. Jak upiec dorsza w folii aluminiowej? Podajemy sprawdzony przepis!

Składniki

  • 2 razy po 20 dag filetu z dorsza
  • duży pomidor
  • 14 plasterków cukinii
  • 1/2 papryki żółtej
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku + czosnek do sosu
  • kolendra
  • mięta
  • śmietana
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki rozdziel na dwie części. Rybę ułóż na dwóch dużych kawałkach folii aluminiowej.

  • Obok dorsza ułóż cząstki pomidorów bez skórki, plasterki cukinii, kawałki papryki oraz po ząbku czosnku.

  • Rybę i warzywa skrop oliwą, oprósz kolendrą, miętą i pieprzem.

  • Folię zawiń jak pakiecik, ułóż na blasze. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

  • Po wyjęciu z piekarnika ułóż w folii na talerz, rozwiń ją. Danie polej sosem ze śmietany i przetartego czosnku (ilość wedle uznania), doprawionym solą (wersja wzbogacona sosu - dodaj do śmietany trochę sera pleśniowego). Rybę można podać z pieczywem lub ryżem.