Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami

Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mielone mięso, kapusta, ryż i pomidory - idealny kwartet smaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Każdy, kto lubi sycącą kuchnię, powinien ponownie przestudiować dania tradycyjnej kuchni polskiej. Zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami nawiązuje do tradycyjnych gołąbków, choć jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu. Zamiast zawijać gołąbki, wszystko zostaje wymieszane i zapieczone. Po prostu łatwe i pyszne!

Składniki

  • 200 g ryżu

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 400 g białej kapusty

  • 4 pomidory

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili

  • olej roślinny do smażenia

  • 3-5 łyżek jogurtu

  • 100 g żółtego sera startego: najlepiej mieszanki serów cheddar i mozzarella

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, odsącz.

  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

  • Kapustę umyj, oczyść z wierzchnich uszkodzonych liści, poszatkuj. Pomidorki umyj, wytnij twardy rdzeń i pokrój w kostkę.

  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj kapustę, a następnie mięso mielone i smaż, aż mięso lekko się przyrumieni.

  • Ryż wymieszaj z pomidorami i przyprawami. Dodaj zawartość patelni i wymieszaj ponownie.

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C, grzanie góra i dół.

  • Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, wypełnij mieszanką ryżu, kapusty i mięsa. Zalej bulionem i zapiekaj przez 20 minut.

  • Wyjmij zapiekankę, polej jogurtem, posyp tartym serem i zapiekaj jeszcze 10-15 minut.

  • Podawaj prosto z pieca.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9