Niebiańsko pyszny sernik z mascarpone i mlekiem skondesnowanym
2022-04-14
łatwy
25 min
4
Sernik z mascarpone i mlekiem skondensowanym jest naprawdę niebiańsko pyszny - delikatny i kremowy. Warto go upiec na święta czy uroczysty obiad - zauroczy naszych gości swoim wyglądem i smakiem
SKŁADNIKI
- 50 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
- 60 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (50 g zostawić do polewy)
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilkanaście pokruszonych herbatników
- zapach waniliowy
- 100 g białej czekolady
- 50 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszone herbatniki, dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć nimi dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 10 minut.
- Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, mleko, jajka, mąkę i zapach waniliowy.
- Zmiksować na gładką masę.
- Wylać do tortownicy wyłożonej herbatnikami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Piec ok. 40 - 45 minut.
- Resztę mleka i czekoladę rozpuścić.
- Polewą udekorować wystudzony sernik i posypać płatkami migdałowymi.
- Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Polecamy także:
- Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
- Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
- Sernik krakowski według Magdy Gessler
- Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
- Jagodowy sernik na zimno