Niebiańsko pyszny sernik z mascarpone i mlekiem skondesnowanym

Niebiańsko pyszny sernik z mascarpone i mlekiem skondesnowanym
Autor: Shutterstock Ten sernik po prostu rozpływa się w ustach - sprawdźcie koniecznie, jaki jest pyszny
łatwy
25 min
4

Sernik z mascarpone i mlekiem skondensowanym jest naprawdę niebiańsko pyszny - delikatny i kremowy. Warto go upiec na święta czy uroczysty obiad - zauroczy  naszych gości swoim wyglądem i smakiem

SKŁADNIKI

  • 50 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 60 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (50 g zostawić do polewy)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilkanaście pokruszonych herbatników
  • zapach waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszone herbatniki, dokładnie wymieszać.
  • Wyłożyć nimi dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 10 minut.
  • Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, mleko, jajka, mąkę i zapach waniliowy.
  • Zmiksować na gładką masę.
  • Wylać do tortownicy wyłożonej herbatnikami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Piec ok. 40 - 45 minut.
  • Resztę mleka i czekoladę rozpuścić.
  • Polewą udekorować wystudzony sernik i posypać płatkami migdałowymi.
  • Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Polecamy także:

W galerii znajdziesz więcej przepisów na serniki:

Marta Balko
więcej