Mieszam te 3 składniki i przelewam do formy. Obłędny sernik zachwyca nie tylko smakiem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wbrew opinii sernik wcale nie jest ciastem wymagającym i trudnym. Najlepszym tego potwierdzeniem jest ten przepis. Ekspresowy sernik z trzech składników to pyszne domowe ciasto, które upiecze każdy. Przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga długich godzin w kuchni. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić ekspresowy sernik z trzech składników.
Trzy składniki do sernika
Aby upiec pyszny i delikatny sernik, nie trzeba wykorzystywać wielu składników. Wystarczą tylko trzy niedrogie i łatwo dostępne produkty. Są w sklepach przez cały rok, więc ten wyśmienity sernik można piec na każdą okazję.
Na liście składników, które potrzebne są do zrobienia ekspresowego sernika, znalazły się trzy produkty:
- serek homogenizowany
- budyń waniliowy w proszku
- jajka
Jak zrobić sernik z 3 składników?
Lekki i rozpływający się w ustach sernik, który robi się tylko z trzech produktów, jest łatwy i bardzo szybki. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak proste, z przepisu mogą skorzystać nawet ci, którzy nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu domowych ciast. Z tym sprawdzonym przepisem ekspresowy sernik z trzech składników uda się zawsze i będzie smakować znakomicie.
Jak więc upiec ekspresowy sernik z trzech składników? To łatwy i szybki przepis nie tylko dla początkujących.
- 1. krok – wymieszanie trzech składników na sernik
- 2. krok – przelanie masy serowej do formy
- 3. krok – upieczenie sernika z trzech składników w piekarniku
Jak podawać sernik z 3 składników?
Serniki znane są w Polsce od setek lat. Pierwsze przepisy pojawiły się w naszym kraju za czasów Jana III Sobieskiego i od tego czasu na stałe wpisały się w tradycyjną kuchnię polską. Piecze się je na święta i podaje na różne okazje. Nie inaczej jest z tym ekspresowym sernikiem z trzech składników. To pomysł na uniwersalny słodki wypiek, który zawsze się udaje, pasuje na każdą okazję i smakuje każdemu.
Porcje ekspresowego sernika z trzech składników warto udekorować świeżymi sezonowymi owocami i listkami mięty. Sprawdzą się też różne polewy. Sernik świetnie smakuje ze słonym karmelem lub polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 750 g serka homogenizowanego
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć serek homogenizowany. Wbić jajka i wsypać proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować na niskich obrotach.
- Masę serową przelać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarniki i lekko uchylić drzwiczki. Sernik pozostawić w piekarniku na 15 minut, a następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser ze świeżymi owocami lub polewą czekoladową.