Już nie robię sernika z twarogu. Z tym serkiem ma aksamitną konsystencję i smakuje o niebo lepiej
Dieta wegetariańska
Serniki cieszą w naszym kraju niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, ponieważ są pyszne i pasują na każdą okazję. Właśnie taki jest ten cytrynowy sernik na zimno przygotowany z nieoczywistego składnika. Dzięki niemu ciasto ma aksamitną konsystencję i rozpływa się w ustach. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na wyśmienity cytrynowy sernik na zimno z serków homogenizowanych.
Czy można zrobić sernik z serków homogenizowanych?
Serek homogenizowany to znany i lubiany produkt mleczny. Świetnie smakuje sam i jest dobrym składnikiem różnego rodzaju deserów. Idealnie sprawdzi się do przygotowania pysznego domowego sernika bez pieczenia. Nie trzeba go mielić jak w przypadku sera twarogowego. Serek homogenizowany ma aksamitną konsystencję, dzięki której sernik na zimno z jego dodatkiem dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepszym przykładem jest przepis na sernik cytrynowy z serków homogenizowanych, który znajdziecie poniżej.
Ile serków homogenizowanych na sernik na zimno?
W tym przepisie na sernik bez pieczenia wykorzystuje się serek homogenizowany naturalny. Wystarczy dodać do niego otartą skórkę i sok z cytryny oraz kilka prostych i łatwo dostępnych składników, aby przygotować obłędny cytrynowy sernik bez pieczenia. Do masy serowej wykorzystuje się 700 g serków homogenizowanych. Zwykle producenci oferują opakowania po 200 g. Oznacza to, że do przygotowania sernika potrzebne są trzy i pół opakowania.
Jak zrobić sernik z serków homogenizowanych?
Przepis na znakomity sernik cytrynowy z serków homogenizowanych jest nie tylko łatwy, ale i nie zajmuje dużo czasu. Należy jednak pamiętać, że jest to deser na zimno, który powinien spędzić w lodówce kilka godzin lub całą noc. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, więc ten doskonały sernik w cytrynowym smaku bez pieczenia można robić na najróżniejsze okazje i święta.
Jak więc przygotować pyszny domowy sernik cytrynowy z serków homogenizowanych? Przepis na to wyśmienite i orzeźwiające ciasto jest prosty, ale aby deser udał się za pierwszym razem, należy postępować według przepisu.
- 1. krok – przygotowanie kremu cytrynowego
- 2. krok – przygotowanie spodu z herbatników
- 3. krok – przygotowanie masy z serków homogenizowanych
- 4. krok – nałożenie masy z serków homogenizowanych na spód i schłodzenie w lodówce
- 5. krok – nałożenie na wierzch kremu cytrynowego i schłodzenie sernika w lodówce
SKŁADNIKI
- Spód:
- 400 g herbatników kakaowych
- 100 g roztopionego masła
masa serowo-cytrynowa:- 700 g serków homogenizowanych naturalnych
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 płaska łyżka żelatyny + 3 łyżki wrzątku
- skórka otarta z połowy cytryny
krem cytrynowy:- 150 g cukru drobnego
- 50 g miękkiego masła
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować krem cytrynowy. Do rondelka wsypać cukier, wbić jajko i dodać żółtka. Wymieszać.
- Wlać sok z cytryny, dodać otartą skórkę cytrynową i wsypać szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż masa zgęstnieje i zacznie lekko wrzeć. Masę przelać do miski.
- Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wymieszać, aż składniki się połączą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie krem wstawić do lodówki.
- Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przesypać na dno tortownicy i wyrównać, dociskając łyżką. Formę wstawić do lodówki.
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku i odstawić.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wstawić do lodówki.
- Cukier utrzeć z otartą skórką cytrynową.
- Serki homogenizowane przełożyć do miski i zmiksować. Stopniowo dodawać cukier cytrynowy i miksować, aż się rozpuści.
- Wlać sok z cytryny i stopniowo dodawać ubitą śmietankę. Mieszać do połączenia.
- Wlać żelatynę i wymieszać, a następnie przelać masę na herbatnikowy spód.
- Formę wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Następnie na wierzch wyłożyć krem cytrynowy i wyrównać. Formę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Podawać na deser na różne okazje.