Już nie robię sernika z twarogu. Z tym serkiem ma aksamitną konsystencję i smakuje o niebo lepiej

cytrynowy sernik z serków homogenizowanych
Autor: Shutterstock Zamiast twarogu wybierz ten produkt. Sernik cytrynowy na zimno jest pyszny i przyjemnie orzeźwia.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Serniki cieszą w naszym kraju niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, ponieważ są pyszne i pasują na każdą okazję. Właśnie taki jest ten cytrynowy sernik na zimno przygotowany z nieoczywistego składnika. Dzięki niemu ciasto ma aksamitną konsystencję i rozpływa się w ustach. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na wyśmienity cytrynowy sernik na zimno z serków homogenizowanych.

Czy można zrobić sernik z serków homogenizowanych?

Serek homogenizowany to znany i lubiany produkt mleczny. Świetnie smakuje sam i jest dobrym składnikiem różnego rodzaju deserów. Idealnie sprawdzi się do przygotowania pysznego domowego sernika bez pieczenia. Nie trzeba go mielić jak w przypadku sera twarogowego. Serek homogenizowany ma aksamitną konsystencję, dzięki której sernik na zimno z jego dodatkiem dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepszym przykładem jest przepis na sernik cytrynowy z serków homogenizowanych, który znajdziecie poniżej.

Ile serków homogenizowanych na sernik na zimno?

W tym przepisie na sernik bez pieczenia wykorzystuje się serek homogenizowany naturalny. Wystarczy dodać do niego otartą skórkę i sok z cytryny oraz kilka prostych i łatwo dostępnych składników, aby przygotować obłędny cytrynowy sernik bez pieczenia. Do masy serowej wykorzystuje się 700 g serków homogenizowanych. Zwykle producenci oferują opakowania po 200 g. Oznacza to, że do przygotowania sernika potrzebne są trzy i pół opakowania.

Jak zrobić sernik z serków homogenizowanych?

Przepis na znakomity sernik cytrynowy z serków homogenizowanych jest nie tylko łatwy, ale i nie zajmuje dużo czasu. Należy jednak pamiętać, że jest to deser na zimno, który powinien spędzić w lodówce kilka godzin lub całą noc. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, więc ten doskonały sernik w cytrynowym smaku bez pieczenia można robić na najróżniejsze okazje i święta.

Jak więc przygotować pyszny domowy sernik cytrynowy z serków homogenizowanych? Przepis na to wyśmienite i orzeźwiające ciasto jest prosty, ale aby deser udał się za pierwszym razem, należy postępować według przepisu.

  • 1. krok – przygotowanie kremu cytrynowego
  • 2. krok – przygotowanie spodu z herbatników
  • 3. krok – przygotowanie masy z serków homogenizowanych
  • 4. krok – nałożenie masy z serków homogenizowanych na spód i schłodzenie w lodówce
  • 5. krok – nałożenie na wierzch kremu cytrynowego i schłodzenie sernika w lodówce

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 400 g herbatników kakaowych
  • 100 g roztopionego masła

  • masa serowo-cytrynowa:
  • 700 g serków homogenizowanych naturalnych
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka żelatyny + 3 łyżki wrzątku
  • skórka otarta z połowy cytryny

  • krem cytrynowy:
  • 150 g cukru drobnego
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować krem cytrynowy. Do rondelka wsypać cukier, wbić jajko i dodać żółtka. Wymieszać.
  • Wlać sok z cytryny, dodać otartą skórkę cytrynową i wsypać szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż masa zgęstnieje i zacznie lekko wrzeć. Masę przelać do miski.
  • Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wymieszać, aż składniki się połączą. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie krem wstawić do lodówki.
  • Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przesypać na dno tortownicy i wyrównać, dociskając łyżką. Formę wstawić do lodówki.
  • Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku i odstawić.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wstawić do lodówki.
  • Cukier utrzeć z otartą skórką cytrynową.
  • Serki homogenizowane przełożyć do miski i zmiksować. Stopniowo dodawać cukier cytrynowy i miksować, aż się rozpuści.
  • Wlać sok z cytryny i stopniowo dodawać ubitą śmietankę. Mieszać do połączenia.
  • Wlać żelatynę i wymieszać, a następnie przelać masę na herbatnikowy spód.
  • Formę wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Następnie na wierzch wyłożyć krem cytrynowy i wyrównać. Formę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej