Wykładam na kruchy spód i piekę. Ta obłędna tarta z jagodami to najlepszy deser na lato
Dieta wegetariańska
W tym sezonie jagody królują w słodkich wypiekach. Te pyszne owoce leśne są idealnym składnikiem ciast, drożdżówek i serników. W tym przepisie jagody są doskonałym uzupełnieniem tarty sernikowej. Smacznie łączą się z masą serową, w której wyczuwalna jest lekka waniliowa nuta. Oto prosty i szybki przepis na domową tartę sernikową z jagodami, która uwiedzie smakiem.
Czy do sernika można dodać jagody?
Jagody idealnie sprawdzają się jako urozmaicenie najróżniejszych słodkich wypieków. W internecie nie brakuje przepisów na pyszne domowe ciasta, serniki czy ciastka z dodatkiem tych owoców leśnych. W tym roku warto jednak sięgnąć po przepis na rozpływającą się w ustach tartę sernikową. To pyszne połączenie kruchego ciasta, waniliowej masy serowej i jagód. Tarta przyrządzona według tego przepisu jest nie tylko wyjątkowo smaczna. Zachwyca efektownym wyglądem.
Jak zrobić tartę sernikową z jagodami?
Przepis na pełną jagód tartę jest prosty i w miarę szybki. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. Dzięki temu, że wszystkie kroki zostały dokładnie opisane, nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Postępując według tego łatwego przepisu, obłędny słodki deser z jagodami w roli głównej uda się za pierwszym razem.
Jak więc upiec wyborną tartę sernikową z jagodami? Przepis został podzielony na kilka kroków. Warto pamiętać, że tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu, więc należy zrobić ją wcześniej.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta na spód
- 2. krok – wyłożenie ciastem formy i podpieczenie go w piekarniku
- 3. krok – przygotowanie masy serowej
- 4. krok – przełożenie masy serowej i jagód na kruchy spód
- 5. krok – upieczenie tarty sernikowej z jagodami w piekarniku
Co można upiec z jagodami?
Doskonała pod każdym względem tarta sernikowa wzbogacona jagodami to pyszny deser na lato. To tylko jeden przykład na słodką przyjemność z tymi owocami. Jagody świetnie sprawdzają się w różnych słodkich wypiekach. Poniżej znajdziecie inne łatwe i szybkie przepisy na wyśmienite słodkie wypieki jagodami.
- Tomasz Strzelczyk poleca: ciasto z jagodami. Pyszne, że palce lizać
- Zamiast mascarpone dodaję ten serek. Tarta z jagodami zachwyca wyglądem i obłędnym smakiem
- Ciasto cytrynowe z jagodami - wilgotne, puszyste, idealne na lato
- Przepyszna biszkoptowa rolada z jagodami - najlepsza jaką jadłam!
- Fit sernik z jagodami. Pyszny słodki deser bez białego cukru
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego
- 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 200 g jagód
- 100 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wbić jajko. Energicznie wyrobić gładkie ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Zimne ciasto rozwałkować na placek o średnicy formy. Wyłożyć nim dno i boki. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 25 minut.
- Do większej miski przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem. Wsypać proszek budyniowy i cukier. Dodać serek homogenizowany. Składniki zmiksować na gładką masę.
- Masę serową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Wierzch wyrównać i ułożyć obtoczone w mące ziemniaczanej jagody.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 30 minut.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, pozostawić formę w wyłączonym piekarniku i uchylić drzwiczki. Po 30 minutach wyjąć tartę z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.