Fit sernik z jagodami. Pyszny słodki deser bez białego cukru
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeżeli szukacie prostego przepisu na deser, fit sernik z jagodami będzie strzałem w dziesiątkę. Przepis jest bardzo łatwy, a sernik wychodzi obłędnie puszysty. Jak go więc zrobić? Poznajcie sprawdzony przepis na fit sernik z jagodami bez białego cukru.
Z czego zrobić fit sernik z jagodami?
Lista składników, które wykorzystuje się do upieczenia pysznego jagodowego sernika, jest dość krótka. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w wielu sklepach. Dzięki temu, że do sernika używa się mrożone jagody, deser można robić przez cały rok. Aby zrobić doskonały fit sernik z jagodami, należy przygotować:
- twaróg
- mleko skondensowane niesłodzone
- słodzik jak erytrytol lub ksylitol
- jajka
- mąkę ziemniaczaną
- sok z cytryny
- mrożone jagody
Jak zrobić fit sernik z jagodami?
Przepis na rozpływający się w ustach sernik z jagodami jest bardzo łatwy. Składa się z kilku prostych kroków. Twaróg należy zmiksować z mlekiem skondensowanym, słodzikiem, jajkami, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Powstałą masę przelewa się do tortownicy o średnicy 20 cm, a wierzch posypuje się mrożonymi jagodami. Fit sernik z jagodami piecze się w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez godzinę i 15 minut.
Kiedy podawać fit sernik z jagodami?
Przepis na fit sernik z jagodami jest uniwersalny, a ciasto pasuje na każdą okazję. To prosty pomysł na efektowny deser po rodzinnym obiedzie. Sprawdzi się na imprezie imieninowej i zastąpi tort urodzinowy. Dzięki temu, że nie zawiera białego cukru, od czasu do czasu mogą go jeść osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Fit sernik z jagodami to również propozycja na keto słodką przekąskę.
SKŁADNIKI
- 1200 g twarogu
- 1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
- 260 g mrożonych jagód
- 200 g erytrytolu
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć twaróg. Wlać mleko skondensowane i sok z cytryny. Wsypać słodzik i mąkę ziemniaczaną. Wbić jajka i dokładnie zmiksować.
- Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać mrożonymi jagodami.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 1 godzinę i 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem oprószyć zmielonym na puder słodzikiem.