Ciasto cytrynowe z jagodami - wilgotne , puszyste, idealne na lato
2021-07-23
łatwy
20 min
8
Ciasto cytrynowe z jagodami to połączenie prostoty i znakomitego smaku. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie godzinkę, a jedzenie... To już jest kwestia waszych możliwości. U nas upieczone po południu nie dotrwało do rana.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 0.5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 cytryna lub cukier cytrynowy
- 1 łyżeczka proszku do piecznią
- 0,5 kg jagód
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Żółtka utrzeć z cukrem, gdy masa będzie jasna i puszysta cienkim strumieniem wlać olej cały czas miksując.
- Następnie dodać jogurt, skórkę otarta z cytryny oraz mąkę i dokładnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach.
- Jagody oprószyć mąką, 3/4 dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki do babki lub keksówki.
- Na wierzch wysypać pozostałe jagody. Piec ok 50 min w temperaturze 180 st. C, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze