Ciasto cytrynowe z jagodami - wilgotne , puszyste, idealne na lato

Ciasto cytrynowe z jagodami
Autor: Shutterstock Ciasto cytrynowe z jagodami upieczone w formie babki.
łatwy
20 min
8

Ciasto cytrynowe z jagodami to połączenie prostoty i znakomitego smaku. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie godzinkę, a jedzenie... To już jest kwestia waszych możliwości. U nas upieczone po południu nie dotrwało do rana.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna lub cukier cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do piecznią
  • 0,5 kg jagód
  • 2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, gdy masa będzie jasna i puszysta cienkim strumieniem wlać olej cały czas miksując.
  • Następnie dodać jogurt, skórkę otarta z cytryny oraz mąkę i dokładnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach.
  • Jagody oprószyć mąką, 3/4 dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki do babki lub keksówki.
  • Na wierzch wysypać pozostałe jagody. Piec ok 50 min w temperaturze 180 st. C, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. 
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej