Zamiast mascarpone dodaję ten serek. Tarta z jagodami zachwyca wyglądem i obłędnym smakiem

tarta z ricottą i jagodami
Autor: Shutterstock Krem z mascarpone to już przeszłość. Tartę z jagodami zrób z tym włoskim serkiem.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Pyszna i rozpływająca się w ustach tarta z jagodami to rewelacyjny pomysł na deser nie tylko na lato. Ciasto sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Sekretem jego smaku jest delikatny i idealnie słodki krem z włoskiego serka, ale nie jest to mascarpone. Zamiast niego dodaje się ricottę. Zobaczcie, jak zrobić wyborną tartę z ricottą i jagodami.

Co użyć zamiast serka mascarpone?

Kremy do kruchych tart zwykle robi się na bazie włoskiego serka mascarpone. W tym prostym przepisie zamiast niego główną rolę gra inny ser pochodzący z włoskiej Sycylii. Jest kremowy, delikatny i zawiera o wiele mniej kalorii niż mascarpone. Krem do tary przygotowuje się z ricotty. Ten popularny we Włoszech ser można kupić w prawie każdym naszym sklepie. Niestety w Polsce wciąż mało osób po niego sięga. Szkoda, ponieważ ricotta smakuje znakomicie i jest uniwersalna. Krem do tarty z jagodami przyrządzony na bazie ricotty jest pyszny i idealnie komponuje się z kruchym ciastem.

Jak zrobić krem bez serka mascarpone?

Przygotowanie kremu do tarty, w którego składzie nie ma serka mascarpone, jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Wystarczy połączyć składniki i przełożyć je na podpieczony kruchy spód. Przyda się mikser i łopatka.

Jak więc robi się domowy krem do tarty z sera ricotta? Najpierw należy zmiksować włoski serek z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Kiedy składniki się połączą i powstanie gładka masa, dodaje się jagody i delikatnie miesza. Tak przygotowany aksamitny krem przekłada się na kruchy spód i zapieka niecałe pół godziny.

Jak zrobić tartę z ricottą i jagodami?

Idealnie krucha i w sam raz słodka tarta wypełniona kremem z ricotty i wzbogacona jagodami to pyszny deser. Przepis na ten słodki wypiek nie jest skomplikowany. Tartę robi się w kilku banalnych krokach. To dobra lekcja dla osób, które właśnie zaczynają przygodę z domowymi wypiekami i zdobywają pierwsze doświadczenia. Wystarczy trzymać się przepisu, a tarta z ricottą i jagodami uda się za pierwszym razem.

Zaletą tego przepisu jest to, że doskonałą tartę z jagodami można serwować na rożne okazje przez cały rok. Najlepiej smakuje ze świeżymi jagodami, ale poza sezonem na te owoce leśne można wykorzystać mrożonkę.

Jak upiec pyszną domową tartę wypełnioną znakomitym kremem z ricotty i jagód? Z tym przepisem obłędne ciasto uda się zawsze i zachwyci każde podniebienie.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim formy na tartę
  • 3. krok – podpieczenie kruchego spodu w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie kremu do tarty z ricotty i jagód
  • 5. krok – wyłożenie kremu na kruchy spód i upieczenie tarty w piekarniku

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
  •  
  • Nadzienie:
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki pszennej dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki posiekać, a następnie wbić jajko, wlać wodę i wsypać cukier oraz sól. Energicznie wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • Zimne ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę. Wyłożyć nim formę i za pomocą widelca zrobić kilka nakłuć. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wsypać groch lub specjalne kulki, które obciążą ciasto.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i dopiekać ciasto około 5 minut. Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Kiedy kruche ciasto stygnie, przygotować krem. Ser ricotta zmiksować z jajkami, cukrem, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
  • Krem wyłożyć na kruchy spód i wyrównać wierzch.
  • Formę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szulc-Górska
więcej