Przepyszna biszkoptowa rolada z jagodami - najlepsza jaką jadłam!

Rolada z jagodami
Autor: Shutterstock Rolada z jagodami udekorowana liskiem świeżej mięty.
łatwy
40 min
8

Rolada z jagodami to przepyszne ciasto, idealne na sezon jagodowy. Lekki i puszysty biszkopt skrywa w sobie cudownie aromatyczny, słodki fioletowy krem. Rolada smakuje i wygląda cudnie.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1,5 szklanki jagód
  • 1 duże opakowanie śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek wrzątku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. DO ubitej piany dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy i miksować do połączenia składników.
  • Cały czas mieszając dodać pojedynczo żółtka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
  • Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki. Delikatnie stuknąć blaszką o blat, aby ciasto równomiernie się rozłożyło.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15-20 min. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i blaszki. Zdjąć papier do pieczenia.
  • Czystą lnianą ściereczkę oprószyć cienko cukrem pudrem i położyć na niej biszkopt. Zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę i zostawić do wystygnięcia.
  • Żelatynę rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Jagody zblendować.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane jagody i mieszamy do połączenia składników.
  • Wystudzoną żelatynę wymieszać z 2-3 łyżkami masy jagodowej i dodać całość do kremu, miksować przez chwilę na wysokich obrotach.
  • Masę wstawić do lodówki, żeby delikatnie stężała. Rozwinąć biszkopt i posmarować go gęstniejącym, schłodzonym kremem, pozostawiając nieposmarowane brzegi.
  • Roladę zwinąć i wstawić do lodówki do ściśnięcia. Posypać cukrem pudrem na wierzchu.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej