Przepyszna biszkoptowa rolada z jagodami - najlepsza jaką jadłam!
2021-07-24
łatwy
40 min
8
Rolada z jagodami to przepyszne ciasto, idealne na sezon jagodowy. Lekki i puszysty biszkopt skrywa w sobie cudownie aromatyczny, słodki fioletowy krem. Rolada smakuje i wygląda cudnie.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 1,5 szklanki jagód
- 1 duże opakowanie śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 4-5 łyżek wrzątku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. DO ubitej piany dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy i miksować do połączenia składników.
- Cały czas mieszając dodać pojedynczo żółtka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
- Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki. Delikatnie stuknąć blaszką o blat, aby ciasto równomiernie się rozłożyło.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15-20 min. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i blaszki. Zdjąć papier do pieczenia.
- Czystą lnianą ściereczkę oprószyć cienko cukrem pudrem i położyć na niej biszkopt. Zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę i zostawić do wystygnięcia.
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Jagody zblendować.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane jagody i mieszamy do połączenia składników.
- Wystudzoną żelatynę wymieszać z 2-3 łyżkami masy jagodowej i dodać całość do kremu, miksować przez chwilę na wysokich obrotach.
- Masę wstawić do lodówki, żeby delikatnie stężała. Rozwinąć biszkopt i posmarować go gęstniejącym, schłodzonym kremem, pozostawiając nieposmarowane brzegi.
- Roladę zwinąć i wstawić do lodówki do ściśnięcia. Posypać cukrem pudrem na wierzchu.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze