Pyszny sernik na zimno robię ze składników roślinnych. Wegański przepis podbił moje serce

wegański sernik na zimno z nerkowców
Autor: Shutterstock Z nerkowców zrobisz obłędny sernik. Wegańska wersja zachwyca wybornym smakiem.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wegańskie słodkości są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Chociaż robi się je tylko ze składników pochodzenia roślinnego, w niczym nie ustępują tradycyjnym słodkim przysmakom. Godnym polecenia jest wegański sernik na zimno z nerkowców, na który przepis znajdziecie poniżej. To znakomity roślinny deser, który każdemu przypadnie do smaku.

Z czego zrobić wegański sernik na zimno?

Do przygotowania wegańskiego sernika bez pieczenia potrzebne są tylko składniki roślinne, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Lista niezbędnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje składniki potrzebne do zrobienia spodu, a druga to produkty, z których robi się masę na sernik.

  • składniki na spód – orzechy, suszone daktyle
  • składniki do masy na sernik – orzechy nerkowca, mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z cytryny, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy

Jak zrobić wegański sernik na zimno?

Przepis na domowy roślinny sernik, który nie wymaga pieczenia, to łatwa receptura na pyszny deser. Przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Warto pamiętać, że orzechy nerkowca należy zalać wodą i odstawić na cztery godziny, aby zmiękły. Gotowy wegański sernik powinien chłodzić się w lodówce przez cztery godziny, ale najlepiej pozostawić go w chłodzie przez całą noc.

Jak więc samodzielnie przygotować wyśmienity wegański sernik na zimno z nerkowców? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a zdrowe roślinne ciasto wyjdzie pierwsza klasa.

  • 1. krok – namoczenie i odstawienie nerkowców
  • 2. krok – zmielenie orzechów i daktyli, wyłożenie masą dna formy
  • 3. krok – przygotowanie masy na sernik z orzechów nerkowca
  • 4. krok – przełożenie masy na spód
  • 5. krok – schłodzenie wegańskiego sernika w lodówce

Jak podawać wegański sernik na zimno?

Doskonały sernik na zimno przygotowany według tego wegańskiego przepisu to propozycja na smakowity deser. Sernik składa się z produktów roślinnych, więc jest bezpieczny dla wegan. Nie ma w nim ani białego cukru, ani składników zawierających gluten. Mogą go spożywać osoby na diecie odchudzającej i alergicy.

Wegański sernik na zimno z nerkowców sprawdzi się na każdą okazję, ale najlepiej smakuje w ciepłe dni. Można podać go jako deser po rodzinnym obiedzie. Pasuje na święta, urodziny czy inne okazje. Porcje można udekorować owocami, startą czekoladą lub polewą. Idealnym uzupełnieniem jest też cukier puder i kakao. Znakomity wegański sernik bez pieczenia to uniwersalne ciasto, które smakuje zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 1 szklanka orzechów
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli

  • Masa sernikowa:
  • 1 i 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki gęstej części mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub z agawy
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na minimum 4 godziny.
  • Do blendera przesypać orzechy i przełożyć daktyle. Zmiksować, aż powstanie ziarnista masa.
  • Masę orzechową przełożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć nią dno, dociskając łyżką. Formę wstawić do lodówki.
  • Orzechy nerkowca odcedzić i przełożyć do blendera. Wlać syrop klonowy lub z agawy, sok z cytryny, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Dodać gęstą cześć mleka kokosowego. Zmiksować, aż powstanie gładka masa.
  • Masę przełożyć na orzechowy spód i wyrównać wierzch. Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc.
  • Przed podaniem można udekorować sernik owocami, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej