Kiedy jest sezon, sernik piekę z tymi owocami. Jest kremowy i rozpływa się w ustach
Dieta wegetariańska
Z jakimi owocami można upiec sernik? W tym sezonie najlepiej postawić na maliny. Sernik z dodatkiem tych sezonowych owoców jest pyszny, kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobienie tego sernika jest banalnie łatwe. Z tym sprawdzonym przepisem zawsze się udaje. Oto prosty przepis na wyborny sernik z malinami.
Czy do sernika można dodać maliny?
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w polskiej kuchni. Znane jest w naszym kraju od czasów Jana III Sobieskiego. Przez setki lat powstało mnóstwo przepisów na ten wyborny słodki wypiek z sera twarogowego, ale w tym roku numerem jeden jest sernik z malinami. Te pyszne sezonowe owoce idealnie sprawdzą się jako dodatek do tego tradycyjnego ciasta. Pysznie przełamują smaki i sprawiają, że sernik prezentuje się efektownie.
Jak zrobić sernik z malinami?
Przepis na przepyszny sernik z dodatkiem malin jest łatwy. Wbrew pozorom upieczenie domowego sernika wcale nie jest takie trudne. Uda się za pierwszym razem pod jednym warunkiem. Należy przestrzegać wszystkich zaleceń podanych w przepisie i robić ciasto według kolejnych kroków. Kiedy sernik piecze się w piekarniku, pod żadnym pozorem nie wolno otwierać drzwiczek. W przeciwnym razie sernik opadnie i stanie się niesmaczny.
Jak więc upiec domowy sernik z malinami? Urzekające wyglądem i smakiem ciasto wzbogacone owocami jest łatwe i szybkie.
- 1. krok – przygotowanie kruchego spodu z herbatników i masła, wyłożenie nim formy
- 2. krok – przygotowanie masy serowej
- 3. krok – przelanie masy serowej na herbatnikowy spód i ułożenie malin
- 4. krok – upieczenie sernika z malinami w piekarniku
Jak upiec sernik z malinami?
W tym przepisie sernik wzbogacony malinami piecze się w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Czas pieczenia wynosi 30 minut. Następnie zmniejsza się temperaturę do 130 stopni C i piecze sernik przez niewiele ponad godzinę. Razem z formą z ciastem na niższą półką wstawia się drugą formę lub żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą. Dzięki temu prostemu patentowi sernik nie opadnie, a wierzch nie popęka. Kiedy czas pieczenia się skończy, należy wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim sernik, aż całkowicie ostygnie.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 180 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
masa serowa:- 1 kg mielonego twarogu na sernik z wiaderka
- 500 g malin
- 200 g białej czekolady
- 100 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 5 jajek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przesypać do formy wyłożonej papierem do piekarnika. Wyłożyć dno, dociskając łyżką.
- Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią.
- Cały czas ucierając, dodawać po 1 jajku. Wlać roztopioną czekoladę i wsypać proszek budyniowy. Miksować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Masę serową przelać na herbatnikowy spód. Na wierzchu 3/4 ułożyć malin.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Na niższą półkę wstawić formę lub naczynie z wrzącą wodą. Piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C i piec 65 minut.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać udekorowane pozostałymi malinami i posypane cukrem pudrem na deser na różne okazje.