Nie masz czasu na pieczenie? Zrób ten deser z serkiem wiejskim

Nie masz czasu na pieczenie? Zrób ten deser z serkiem wiejskim
Autor: Katarzyna Hurova/ Shutterstock
łatwy
5 min
2

Dieta wegetariańska

Serniczek w pucharku? To proste! Ten aromatyczny deser z ciasteczkami, owocami i serkiem wiejskim świetnie sprawdzi się, kiedy tylko mamy ochotę na słodkie co nieco. Wystarczy kilka prostych składników, chwila wolnego czasu i chęć do działania. Ten prosty, pyszny i lekki deser to prawdziwy hit!

Kilka składników i deser gotowy. Przygotuj go w kilka chwil

Prosty deser, który przygotujemy w zaledwie kilka minut. Serniczki z serka wiejskiego w szklaneczkach to idealny pomysł na słodkie co nieco, przy którym nie będziemy musieli się zbytnio napracować, a efekty będą zachwycające. Ten smak to prawdziwe złoto domowych słodkości.

Choć serek wiejski kojarzy się nam przede wszystkim z wytrawnymi daniami, to jednak jego neutralny i lekki smak świetnie sprawdzi się w deserach. Nie zapominajmy również o jako kremowej konsystencji po zmiksowaniu, które perfekcyjnie nada się właśnie na przykład do naszych serniczków.

Tak możesz pokombinować. Prosty deser dla każdego

Herbatniki jeśli chcemy możemy zastąpić na przykład ciasteczkami owsianymi czy biszkoptami. To pozostaje już w naszej kwestii, ponieważ mają one służyć jako "spód" do naszych serniczków. Jeśli mamy taką ochotę możemy je dodatkowo polać jeszcze np. odrobiną kawy.

Tego prostego deseru nie trzeba piec, a smakuje obłędnie. Składniki są tanie i łatwo dostępne - nic więc nie stoi na przeszkodzie w przygotowaniu tego deseru. Prezentuje się przepięknie, a przy tym jest bardzo prosty do zrobienia.

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 100 ml jogurtu greckiego 
  • 8 sztuk herbatników
  • garść owoców świeżych 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przekładamy serek wiejski, jogurt naturalny, miód i cukier wanilinowy.
  • Całość ubijamy mikserem na gładką i kremową masę.
  • Ciastka kruszyny na piasek.
  • Wsypujemy ciasteczka do szklanek.
  • Wykładamy połowę kremu do szklanek.
  • Dodajemy warstwę owoców.
  • Przykrywamy resztą kremu.
  • Dekorujemy pozostałymi owocami.
  • Wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.
  • Kiedy masa lekko stężeje - możemy się zajadać!
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej