Mazurek z owocami na biszkoptowym spodzie

Mazurek z owocami na biszkoptowym spodzie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ten rodzaj mazurka jest niezwykle dekoracyjny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wielkanoc i mazurki to tradycyjny duet. Zobacz jak zrobić bardzo dekoracyjny i smaczny mazurek z owocami. Mazurki ładnie udekorowane mogą być miłym prezentem dla bliskich i znajomych.

Składniki

  • Ciasto biszkoptowe tłuszczowe (składniki na blachę o wym. 30x20 cm):

  • 125 g masła

  • 4 jaja

  • 200 g cukru kryształu

  • 200 g mąki

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 1/2 op. proszku do pieczenia

  • 4 łyżki mleka

  • skórka z pomarańczy

  • olejek cytrynowy

  •  

  • Dekoracja:

  • owoce

  • galaretka cytrynowa

  • konfitura różana

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć na pianę, dodając jaja, cukier, przesiane uprzednio mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Utrzeć wszystko na puszystą masę. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy i olejek cytrynowy. Piec 30-40 minut w temp. 170°C.

  • Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Posmarować każdy konfiturą z róży i ułożyć jeden na drugim.

  • Na wierzchu ułożyć owoce, np.: czereśnie koktajlowe, kandyzowane plastry pomarańczy, truskawki. Polać owoce gęstniejącą galaretką cytrynową.

Ocena: 5