Mazurek pomarańczowy - sprawdzony przepis na lekkie ciasto wielkanocne

Mazurek pomarańczowy - sprawdzony przepis na lekkie ciasto wielkanocne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek pomarańczowy składa się z trzech warstw: kruchego ciasta, warstwy pomarańczy i warstwy migdałów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wielkanocne mazurki mają to do siebie, że są raczej ciężkostrawne z powodu czekolady, lukru i bakalii. A czy można robić mazurki z użyciem świeżych owoców, których kaloryczność jest niższa od owoców suszonych, używanych do wielkanocnych wypieków? Oczywiście. Podajemy przepis na mazurek z pomarańczy.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomarańcze dobrze myjemy i każdą nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy do miękkości.

  • Owoce wyjmujemy je z wody i odstawiamy do wystygnięcia.

  • Całkowicie ostudzone pomarańcze kroimy ostrym nożem w poprzeczne plastry, usuwając ewentualne pestki. Przy tej czynności staramy się zachować wyciekający z owoców sok.

  • Na patelnię lub do rondla wlewamy odrobinę wody i wsypujemy 30 dkg cukru. Gdy się rozpuści dodajemy do syropu sok z pomarańczy i pokrojone owoce.

  • Smak i zapach pomarańczy można podkreślić dodając kilka goździków i cynamon (w lasce lub mielony). Przyprawy dodajemy po trochu, kontrolując ich wpływ na smak syropu. Całość chwilę smażymy, nie za długo, bo pomarańcze się całkiem rozpadną.

  • Zagniatamy w misce kruche ciasto. Jeżeli będzie wydawało się za twarde, można dodać do niego trochę gęstej śmietany.

  • Rozwałkowujemy ciasto na pożądany kształt (prostokąta lub okrągły) i przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Placek powinien mieć 1-1,5 cm grubości.

  • Warto nieco unieść brzegi ciasta. Nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 st. Pieczemy do momentu, gdy ciasto lekko się zarumieni. Nie wyłączamy piekarnika, ale zmniejszamy trochę jego temperaturę.

  • Na podpieczone ciasto wykładamy usmażone pomarańcze. Jeżeli nie używaliśmy wcześniej przypraw, teraz warto je posypać odrobiną cynamonu.

  • Na wierzchu grubo posypujemy posiekanymi migdałami. Całość wstawiamy do piekarnika jeszcze na kilka minut do obsuszenia.

Ocena: 0