Mazurek czekoladowo-malinowy na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mazurek czekoladowo-malinowy na Wielkanoc to tradycyjne ciasto z nowatorskim rozwiązaniem w postaci malinowego nadzienia. Na Wielkanoc wszyscy pieką mazurki. My przedstawiamy prosty przepis na mazurek czekoladowo-malinowy, który na pewno będzie smakował wszystkim domownikom i gościom.
Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler Mazurek śliwkowy Mazurek królewski
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 2 żółtka
- kostka masła
- szczypta soli
- gotowa polewa czekoladowa
- gotowa polewa lukrowa o smaku malinowym
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połącz mąkę z cukrem i ze szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, żółtka i wodę. Zagnieć ciasto.
- Formę wyłóż gotowym ciastem. Piecz je w temp. 180ºC przez 20 minut.
- Ostudzone ciasto pokryj polewą czekoladową. Gdy zastygnie, ozdób polewą malinową.