Mięso makreli: jakie ma właściwości?

Mięso makreli: jakie ma właściwości?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makrela to jedna z najzdrowszych ryb morskich

Makrela to jedna z najbardziej znanych ryb w Polsce. Zwykle jemy makrelę wędzoną. Jednak można też serwować makrelę pieczoną, a nawet gotowaną. Mięso makreli ma wiele cennych wartości odżywczych. Jak większość ryb morskich to doskonale źródło kwasów omega-3.

Makrela jest rybą tłustą. Ale mimo to powinny ją jeść nawet osoby odchudzające się. To doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6, które odpowiadają za pracę układu krwionośnego (obniżają poziom "złego" cholesterolu) i dobrą pracę mózgu.

Makrele jako jedne z niewielu są bogate w selen. Ten pierwiastek wzmacnia układ odpornościowy i ściany komórek. Zatem makreli nie może zabraknąć w diecie człowieka w okresie jesienno-zimowym. Mięso makreli ma też sporo witamin z grupy B, które odpowiadają za dobry stan skóry, włosów i mięśni.

W naszych warunkach klimatycznych mamy dostępną makrelę głównie wędzoną. Każdego dnia możemy zjeść ok. 60-100 g tej wspaniałej ryby. By wzmocnić jej smak, można dodać posiekaną pietruszkę.