Cannelloni z mięsnym farszem w sosie pomidorowym: przepis na pyszny obiad
Oto znakomity przepis na cannelloni z mięsnym farszem w sosie pomidorowym. Dania z makaronu goszczą chyba w każdym domu, i nie zawsze musi to być spaghetti. Warto też wykorzystać do przygotowania potraw makaron cannelloni, czyli grube rurki. Znakomicie smakują nadziane pysznym farszem, na przykład z mielonego mięsa.
Cannelloni - tak, jak lubisz
Rurki cannelloni to znakomita baza do kuchennych eksperymentów. Można nadziewać je dowolnym farszem - mięsnym, warzywnym, a nawet rybnym. Podany przepis to wersja podstawowa, można go modyfikować w zależności od upodobań. Dla miłośników ostrych potraw dobra opcją będzie dodanie do farszu nieco sproszkowanej, ostrej papryki lub kilka kropel sosu tabasco. A by uzyskać orientalną nutę smakową dodaje się cynamonu. Można również dodać nieco świeżych lub suszonych ziół.
Polecamy także:
- Cannelloni nadziewane bakłażanem i szpinakiem
- Cannelloni z warzywami
- Rurki cannelloni z mięsem mielonym i papryką
Przepis na cannelloni z mięsnym farszem
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mielonego mięsa (może być mieszanka mięsa wieprzowego i mięsa z indyka)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 2 małe przeciery pomidorowe
- jajko
- sól
- pieprz
- czosnek
- makaron cannelloni
- olej do podsmażenia mięsa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i także podsmażyć.
- Do naczynia wrzucić podsmażone mięso i cebulę, starty ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wbić całe jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
- Farszem napełnić surowe rurki cannelloni (nie trzeba ich wcześniej gotować!) i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (nie więcej niż w dwóch warstwach).
- Przecier pomidorowy rozcieńczyć w dwóch szklankach wody, doprawić dobrze solą i pieprzem. Można dodać suszoną bazylię i oregano.
- Tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu cannelloni wypełnione farszem - sos powinien zakrywać rurki.
- Na wierzch posypać starty żółty ser. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec około 45 minut.
- Cannelloni z mięsnym farszem i sosem pomidorowym świetnie smakuje podane z surówką z mieszanych sałat i winegretem.