Lody sorbetowe: jak zrobić? Przepisy na sorbet malinowy i truskawkowy [WIDEO+QUIZ]
Lody sorbetowe to znakomity deser - są zdrowsze niż zwykłe lody, możemy przyrządzić je sami i poeksperymentować ze smakiem. Jak zrobić domowy sorbet? Pora się przekonać!
Spis treści
- Przepis na sorbet truskawkowy
- Przepis na sorbet z malin
- Domowe lody truskawkowe
- Domowe lody na patyku z mango
- Sorbet malinowy i truskawkowy + wideo
Lody sorbetowe są o wiele zdrowsze niż zwykłe lody - choćby dlatego, że zawierają mnóstwo owoców. Lody można przyrządzać w domu za pomocą specjalnego miksera do lodów, ale bez specjalistycznego sprzętu także jest to możliwe. Z tą różnicą, że proces przygotowywania deseru potrwa dłużej.
Ważne! Lody przyrządzane w domu wymagają stabilizatora, dzięki któremu mają odpowiednią konsystencję. Stabilizatorem do lodów jest np. łyżeczka mąki kukurydzianej, krochmalu lub bitej śmietany dodana do lodów na koniec miksowania lub opcjonalnie dodanie do lodów białek z dwóch jajek - należy wtedy dokładnie wymieszać masę, by rozprowadzić białko równomiernie.
Przepis na sorbet truskawkowy
0,5 kg truskawek
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, obrywamy szypułki i kroimy owoce na ćwiartki. Dolewamy soku z cytryny i zasypujemy cukrem. Teraz długie oczekiwanie - aż owoce puszczą sok. Gdy to nastąpi, wstawiamy lody do zamrażalnika na 2-3 godzinki. Gdy będą prawie zmrożone, należy je dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie odstawiamy do zamrażalnika na dłużej - najlepiej na około 5 godzin.
Przepis na sorbet z malin
400 g malin
50 g cukru
80 ml wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Najpierw należy zmiksować maliny z cukrem. Gdy masa będzie za gęsta, można dolać odrobinę wody. Odstawiamy do schłodzenia. To jeden z deserów najprostszych w przygotowaniu!