KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
Kuchnia włoska jest jak ukochane bambini (dziecko), sprawia, że bezwiednie się uśmiechamy. Jest jak najlepszy fratello (przyjaciel), możesz jej ufać, pocieszy w trudnych chwilach. Kuchnia włoska jest wreszcie jak amante (kochanek), da ci rozkosz i poczucie spełnienia.
Kuchnia włoska to najbardziej popularna kuchnia europejska. Nie ma chyba w cywilizowanym świecie człowieka, który nie znałby słodkawego smaku pizzy Margarita czy aromatycznego spaghetti bolognese.
Zobacz przepis: Spaghetti bolognese: przepis na włoskie danie dla 4 osób
Włosi śmieją się, że cudzoziemcy dzielą się na dwa rodzaje: amatorów pizzy i fanatyków pasty. A przecież między przełęczą Brennero a Sycylią jest jeszcze krucha pieczona lub duszona jagnięcina, są dziesiątki, o ile nie setki gatunków wędlin i serów, soczyste verdure (warzywa), caponata (duszony kabaczek, bakłażan, papryka, cebula), risotto z mątwą, szafranem albo miętą, niebiańskie desery: panna cotta, tiramisu, pardulas (włoska wersja mazurka bakaliowego)…
Zobacz przepis: Pieczona cielęcina z rozmarynem: przepis w stylu włoskim
Gdyby chcieć spróbować wszystkich pyszności, które serwowane są od północy po południe, nie starczyłoby dni w ciągu roku.
W czym tkwi zagadka doskonałości kuchni włoskiej?
W świeżych produktach, ziołach, które nigdzie indziej nie pachną tak mocno, w oliwie z oliwek, która używana jest prawie do każdego dania. To oczywiste. Lecz tak naprawdę prawdziwym kluczem do sukcesu jest wielka miłość Włochów do jedzenia i gotowania. Oprócz kobiet i futbolu to jedzenie jest narodowym hobby Włochów, zdradził mi w tajemnicy znajomy Giuseppe. Włosi potrafią wspominać lasagne, które zrobiła świętej pamięci „mamma” w 1972, kłócą się do upadłego o wyższość sera z Piemontu nad serem z Toskanii. Kupując zwykłe pomidory, wąchają każdy z nich, z uwagą sprawdzają naciągnięcie skórki, jej miękkość i kolor.
Zobacz przepis: Toskańska sałatka z pomidorów z grzankami [Panzanella]
Włoska kuchnia jest prosta. To także jej fenomen. Nie ma tu komplikacji z francuskich przepisów, cackania się z dokładną temperaturą czy pochłaniającego godziny stania przy kuchni. Jest tylko kilka łatwych do zapamiętania zasad. Niektórzy będą mieli okazję wypróbować włoskie specjały podczas wakacji. Dla tych, którym nie będzie to dane, przygotowaliśmy gastronomiczną podróż do kraju Sophii Loren i Marcella Mastroianniego. Buon appetito.
Carpaccio z wołowiny: przepis na elegancką włoską przystawkę
Gnocchi santa lucia: przepis na obiad z kuchni włoskiej
Klasyczna sałatka caprese: przepis na włoski przysmak
Panna cotta z sosem malinowym: przepis na włoski deser