Kompot z jarzębiny: przetwory z jarzębiny
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kompot z jarzębiny - brzmi to egzotycznie. Warto jednak pamiętać, ze jarzębina jest zdrowa, łatwo dostępna i warta zrobienia z niej przetworów. Jak więc zrobić kompot z jarzębiny na zimę?
Polecamy także:
Konfitura z jarzębiny i jabłek
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców
- 0,5 kg cukru
- 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przed sporządzeniem kompotu owoce należy pozbawić goryczki – włożyć w foliowych woreczkach do zamrażarki na kilka dni.
- Po ich upływie zagotować wodę z cukrem, wrzucić zamrożoną jarzębinę, gotować ok. 2 minut.
- Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut.
- Jarzębina jeszcze lepiej smakuje, gdy jest zmieszana z innymi owocami np. z malinami.