Kapusta kiszona, kapusta kwaszona: czym się różnią?
Określeń: kwaszenie i kiszenie kapusty zwykle używamy zamiennie. To błąd. Kapusta kiszona od kapusty kwaszonej różni się znacząco sposobem przygotowania. Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach!
Kapusta kiszona to bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i witamin. Kiszenie kapusty przebiega w sposób naturalny - po poszatkowaniu kapusty, dodaniu soli i przypraw przez około 2 tygodnie trwa proces fermentacji mlekowej.
Kapusta kwaszona, którą kupujemy w sklepach i marketach, nie jest poddawana fermentacji. Proces produkcyjny kwaszonej kapusty to: szatkowanie, ubijanie, zalanie octem, dodanie cukru, soli, przypraw i konserwantów.
Oba produkty różnią się kolorem. Kapusta kwaszona ma jasną barwę, prawie taką samą jak kapusta surowa. Kapusta kiszona jest z kolei kremowa, krwmowo-żółta lub żółta, a jej kolor z czasem robi się coraz bardziej intensywny.
No i najważniejsze, sok kapusty kiszonej jest lekko mętny. Podczas, gdy płyn w jakim zanurzona jest kapusta kwaszona jest przezroczysty.
Odróżnić je można także po zapachu. Kapusta kwaszona ma wyraźny zapach octu, a kapusta kiszona - zapach kwasu mlekowego.
Kapusta kwaszona, powstała z zalania surówki kapuścianej octem, nie zawiera pożytecznych bakterii acidofilnych, które ma kapusta kiszona.