Majonez domowy - jak zrobić? Pomysły na kolorowe majonezy własnej roboty [WIDEO]
Majonez domowy nie ma sobie równych. Wbrew pozorom zrobienie go samodzielnie nie jest trudne i na pewno nie będzie w nim żadnych dodatkowych utrwalaczy. Jeśli macie wątpliwości, to przeczytajcie etykiety majonezów deklarowanych jako wyroby bez konserwantów. Sprawdź przepis na majonez własnej roboty!
Spis treści
Domowy majonez krok po kroku
Do wysokiego pojemnika wbijamy 1 żółtko, wrzucamy łyżeczkę musztardy, ½ łyżeczki soli, szczyptę cukru pudru, szczyptę pieprzu i sok z ½ cytryny. Miksujemy. Gdy składniki będą dobrze zmieszane, zaczynamy powoli wlewać olej (rzepakowy lub słonecznikowy), aż do uzyskania gęstej konsystencji. Teraz trzeba spróbować sosu i doprawić do smaku - najczęściej brakuje mu soku z cytryny. Gdy masa wyjdzie nam za gęsta, można ją rozrzedzić odrobiną mleka.
Pamiętajmy, żeby wszystkie składniki do domowego majonezu miały jednakową temperaturę.
Jak uratować zważony majonez?
Może się zdarzyć, że majonez zważy się, ale to jeszcze nie koniec świata. Zwarzony majonez można uratować przez ponowne ubijanie z łyżką zimnej wody, tylko trzeba przekładać partiami majonez do pojemnika, do którego najpierw wlewamy wodę. Jeśli to nie pomoże, należy czynność powtórzyć, używając zamiast wody 1 łyżeczkę musztardy.
Pomysły na różne majonezy
Majonez puszysty – do 1 szklanki majonezu dodajemy, stale mieszając, 1 białko ubite na sztywną pianę.
Majonez zielony – do 1 szklanki majonezu dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanej pietruszki lub zamiennie: szczypiorku, szpinaku, rzeżuchy albo estragonu.
Majonez różowy – do 1 szklanki majonezu dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i doprawiamy mieloną papryką.
Majonez czosnkowy – do 1 szklanki majonezu dodajemy 3 ząbki przepuszczonego przez praskę czosnku oraz jednego ugotowanego i utłuczonego ziemniaka. Wszystko najlepiej zmiksować.