Kiedy nadziewać pączki: przed smażeniem czy po smażeniu? [WIDEO]

Kiedy nadziewać pączki: przed smażeniem czy po smażeniu? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki można nadziewać zarówno przed smażeniem, jak i po nim. Radzimy, jak to robić

Pączki, zwłaszcza te własnoręcznie usmażone, to podstawa menu na Tłusty Czwartek. Ale kiedy nadziewać pączki? Przed, czy po smażeniu? Okazuje się, że obie metody są dobre. Każda jednak wymaga innego podejścia. Sprawdź, jak nadziewać pączki przed smażeniem lub po smażeniu.

Polecamy także: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową   Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą   Pączki kładzione łyżką 

Wbrew pozorom nadziewanie pączków nie jest takie trudne. Podajemy sposoby na to, jak je skutecznie nadziewać marmoladą owocową, różaną, dżemem lub płatkami róży w cukrze. Pączki można nadziewać zarówno przed smażeniem, jak i po smażeniu.

Nadziewanie pączków przed smażeniem

Kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, następnie łączymy ciasto nad nadzieniem i formujemy w kulkę; odkładamy na lekko omączoną stolnicę.

ZOBACZ: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową - klasyczny przepis

Można też nadziewać pączki w inny sposób – wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy o połowę cieniej, niż nakazuje przepis. Co pewien odstęp kładziemy na cieście łyżeczkę nadzienia. Z reszty cienkiego ciasta wycinamy krążki, przykrywamy nimi nadzienie, wycinamy i sklejamy delikatnie boki. Ciasto musi być dokładnie zlepione, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.

Nadziewanie pączków po smażeniu

Kiedy pączki są jeszcze ciepłe, nadziewamy je za pomocą rękawa cukierniczego (można kupić w supermarkecie) i szprycy lub strzykawki z bardzo grubą igłą. Zajmie to kilka minut. Można dać tyle nadzienia, ile się lubi.

ZOBACZ: Pączki bezglutenowe - sprawdzony przepis

Ocena: 3,5