Jak zrobić konfiturę ze skórek pomarańczy?

2014-10-24 13:53

Jak zrobić smaczną konfiturę ze skórek pomarańczy, doskonały dodatek do deserów i ciast? Domową, bez konserwantów i barwników, o wiele tańszą niż ta oferowana w sklepach. Wypróbuj nasz przepis!

pomarancze.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomarańczowa skórka to dodatek do ciast i deserów - można ją przygotować w domu niewielkim kosztem.

Do przygotowania konfitury można wykorzystywać tylko zdrowe, nieuszkodzone skórki. Wprawdzie konfitury z pomarańczy nie mają zbyt wiele witamin C i P, również tych z grupy B (są one rozpuszczalne w wodzie i sposób przygotowania skórki do konfitury wypłukuje je), ale zostaje wiele innych cennych właściwości, a przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat.Skórki z pomarańczy staramy się ładnie obierać, w dużych kawałkach. Gromadzimy je przez jakiś czas w naczyniu np. kamiennym lub ceramicznym (lepsze niż szklane). Gdy uzbiera się ich większa ilość, można przystąpić do robienia konfitury.

Konfitura z pomarańczy - jak zrobić?

Konfitura z pomarańczy jest znakomitym dodatkiem smakowym do ciast, świetnie koresponduje z serem i makiem.

Zalewamy skórki wodą i codziennie rano i wieczorem wymieniamy wodę (wymiana wody pozbawia skórki goryczki, przy okazji wypłukując witaminy).

Gdy wszystkie skórki zmiękną, odsączamy je i wkładamy do wrzącego syropu przygotowanego z wody i cukru.

Syrop przygotowujemy według następujących proporcji – na 1 kg skórki potrzeba 1 kg cukru, a na 1 kg cukru dodajemy niecałe ¾ szklanki wody.

Cukier rozpuszcza się i gotuje aż do uzyskania tzw. nitki (moczymy łyżkę w syropie i gdy ją wyjmiemy powinna ciągną za sobą nitkę rozpuszczonego cukru) i dopiero wtedy wkładamy do syropu skórki.

Gdy skórki się zagotują, zestawiamy garnek z ognia i smażymy ponownie następnego dnia (jeśli skórki nie są dostatecznie przezroczyste i miękkie, a syrop jest za rzadki, powtarzamy smażenie jeszcze trzeciego dnia).

Gorące konfitury przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy wyparzonymi nakrętkami. Amatorzy mocniejszych smaków mogą do gotowania skórek dołożyć kilka goździków i odrobinę cynamonu (można też użyć cynamonu mielonego).