Boże Narodzenie: jak przygotować tradycyjne potrawy w zdrowszej wersji?

2016-11-16 16:18

Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Jak się do nich przygotować by uniknąć problemów z żołądkiem, wyrzutów sumienia i zbędnych kalorii? Przedstawiamy kilka porad, dzięki którym ulubione potrawy nie stracą na walorach smakowych, a dodatkowo zyskają prozdrowotne właściwości.

Boże Narodzenie: jak przygotować tradycyjne potrawy w zdrowszej wersji?
Autor: thinkstockphotos.com Wiele składników tradycyjnych potraw świątecznych można zastąpić zdrowszymi, mniej kalorycznymi  produktami

W okresie Świąt Bożego Narodzenia królują wypieki – makowce, serniki, pierniki. Aby obniżyć ich kaloryczność biały cukier warto zastąpić zdrowym zamiennikiem – fruktozą, ksylitolem, stewią lub erytrytolem. Należy przy tym pamiętać, że ksylitol zapobiega powstawaniu próchnicy zębów oraz chorobom dziąseł oraz  stabilizuje równowagę kwasowo – zasadową organizmu, a erytrytol wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i wzmacnia układ immunologiczny.

W celu zminimalizowania ilości spożywanego glutenu białą mąkę pszenną stosowaną w wypiekach wystarczy wymienić na bezglutenową mąką ryżową, kukurydzianą czy kokosową.

Podczas smażenia i pieczenia  tradycyjną margarynę czy masło lepiej jest zastąpić ekologicznym tłuszczem roślinnym, który może być stosowany w wysokich temperaturach, np. olejem kokosowym, ryżowym czy olejem z czerwonej palmy. Olej kokosowy działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie oraz pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Ekologiczny olej z czerwonej palmy wykazuje właściwości osłaniające wątrobę a także korzystnie wpływa na  przyswajanie wielu witamin i składników mineralnych. Natomiast olej ryżowy posiada wysoką zawartość witaminy E, zwanej „witaminą młodości”. Świąteczną surówkę warto wzbogacić ekologicznym olejem tłoczonym na zimno. Ciekawy smak zapewni olej z niebieskiego maku, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz korzystnie wpływa na pracę wątroby.

Wszelkiego rodzaju dania mięsne, zupy i ryby warto doprawiać naturalnymi przyprawami, nie zawierającymi dodatku glutaminianu sodu i konserwantów. Tradycyjną sól lepiej zastąpić różową solą himalajską.

Napar z mięty lub herbatka z czystka poprawią trawienie, dodadzą organizmowi energii i wzmocnią odporność a  zaparzona morwa biała ułatwi uregulowanie poziomu cukru we krwi oraz pomoże obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Aby Święta spędzić zdrowo warto pamiętać o umiarze w jedzeniu oraz nie zapominać o aktywności i wybrać się chociażby na świąteczny, rodzinny spacer.