Klasyczny Strogonow - przepis na prosty obiad z wołowiny

Klasyczny Strogonow - przepis na prosty obiad z wołowiny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klasyczny Strogonow - przepis na prosty obiad z wołowiny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strogonow to spolszczona nazwa dania znanego i lubianego na całym świecie. Proste składniki i nieskomplikowany sposób wykonania powoduje, że chętnie gości na polskich stołach, zarówno w domach, jak i restauracjach od wielu lat. Strogonowa można przyrządzić jako danie obiadowe lub kolacyjne, albo jako danie na ciepło podczas przyjęcia.

Wypróbuj też nasz przepis na inne danie z polędwicy wołowej: Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawiną i papryką, Boeuf Stroganow: klasyczny przepis

Składniki

  • 0,5 kg polędwicy wołowej

  • 1 cebula

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego

  • 3-4 ogórki kiszone

  • 8 pieczarek

  • 4 łyżki śmietany 12%

  • 1 łyżka mąki

  • 1 szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

  • 1 szczypta papryki słodkiej mielonej

  • 1 szczypta pieprzu czarnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wołowe opłucz i usuń nadmiar tłuszczu. Pokrój w drobną kostkę. Pokrojone mięso włóż do miski, oprósz mąką i wymieszaj. Obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 5 min), a następnie przełóż do garnka i odstaw.

  • Pokrój cebulę w cienkie krążki. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Ogórki pokrój w paski. Podsmaż warzywa na oleju, który został ze smażenia mięsa, przez ok. 5 min.

  • Do garnka z mięsem dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki, koncentrat pomidorowy i ½ szklanki bulionu drobiowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś do miękkości na małym ogniu przez ok. 35 min.

  • Przed podaniem dodaj śmietanę, szczyptę papryki, wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj całość.

Z czym podawać Strogonowa?

Strogonowa jadamy tak, jak kto lubi. Można podać go ze świeżym chlebem lub białą bułeczką, ale świetnie smakuje też z ziemniakami z wody, ryżem na sypko lub domowym makaronem.

Ocena: 3,0