Boeuf Stroganow: klasyczny przepis

2021-03-29
Boeuf Stroganow: klasyczny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Boeuf Stroganow to danie wykwintne i bardzo smaczne, ale niezbyt trudne do przyrządzenia
łatwy
45 min
4

Boeuf Stroganow to bardzo wykwintne danie, niestety niezbyt tanie. Ale warto je przyrządzić - podbija serca i żołądki biesiadników. Polędwica wołowa przygotowana w ten sposób rozpływa się w ustach. Boeuf Strogonow to idealne danie na rodzinną uroczystość.

 

SKŁADNIKI

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml wywaru z mięsa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana papryka do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na plasterki, a następnie na paski. Oprószyć pieprzem.
  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
  • Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle, dodać mięso, a gdy się zrumieni, włożyć pieczarki.
  • Gdy płyn odparuje, oprószyć mąką, wlać śmietankę i wywar, doprawić solą, pieprzem, papryką i koncentratem pomidorowym.
  • Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z kluskami kładzionymi, obsmażonymi kartoflami lub frytkami.
  • UWAGA! Do sosu, jak ktoś lubi, można dodać łyżeczkę musztardy.