Gęsie udka z czerwoną kapustą: przepis na gęsinę

2021-10-20
Gęsie udka z czerwoną kapustą: przepis na gęsinę
Autor: Shutterstock Aromatyczna czerwona kapusta podana z duszonymi gęsimi udkami - palce lizać!
łatwy
35 min
4

Gęsie udka z czerwoną kapustą to doskonały pomysł na szybki, sycący i przede wszystkim pyszny obiad. Warto często sięgać po gęsinę, która stopniowo wraca na kulinarne salony. W przepis na gęsie udka wykorzystujemy też czerwoną kapustę, zwaną modrą.

SKŁADNIKI

  • 2 duże gęsie udka
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko antonówka
  • 1/4 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • kawałek laski cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki łagodnego octu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gęsie udka nacieramy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a marchewkę po obraniu kroimy na plastry.
  • Na patelni rozgrzewamy smalec i dosyć mocno rumienimy na nim udka. Dodajemy połowę cebuli, marchewkę i dalej razem smażymy.
  • Posypujemy majerankiem, podlewamy połową bulionu, a po zagotowaniu przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez około 1 godz., zbierając co jakiś czas tłuszcz.
  • Równocześnie szatkujemy kapustę i kroimy jabłko na ćwiartki. Wlewamy do garnka zebrany tłuszcz i podsmażamy na nim resztę cebuli.
  • Dodajemy kapustę, jabłko, cukier, cynamon, ocet i polewamy resztą bulionu. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny, mieszając.
  • Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Podajemy na półmisku gorącą, obłożoną uduszonymi udkami.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi