Gęś duszona z jabłkami: łatwy przepis na pyszną gęsinę [WIDEO]

Gęś duszona z jabłkami: łatwy przepis na pyszną gęsinę [WIDEO]

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Knorr

Gęś pieczona wymaga większej cierpliwości - ale równie dobrze można gęsinę dusić z jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

11 listopada to nie tylko Święto Niepodległości, lecz także dzień św. Marcina. Warto z tej okazji przygotować pyszną gęsinę - zgodnie z polską tradycją. Gęś duszona z jabłkami nie wymaga wiele wysiłku! Podajemy przepis na gęsinę Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

Składniki

  • 2 udka z gęsi

  • łyżka smalcu

  • 15 g przyprawy do kurczaka Knorr

  • cebula

  • 4 jabłka

  • litr rosołu

  • łyżeczka gałki muszkatołowej

  • łyżeczka cynamonu

  • łyżeczka majeranku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gęś umyj i posyp dokładnie przyprawą Knorr, która nada aromat panierce.

  • Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę.

  • Rozgrzej w rondlu smalec i obsmaż gęś razem z cebulą.

  • Podlej rosołem i duś do miękkości.

  • Do miękkiego mięsa dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka, cynamon i gałkę muszkatołową oraz majeranek. Duś wszystko jeszcze przez chwilę, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

ZOBACZ TO WIDEO i dowiedz się, czemu gęsina jest najlepsza od listopada

Ocena: 3,6