Bogracz, który uwiódł Magdę Gessler: przepis na rodzinny obiad [WIDEO]

Bogracz, który uwiódł Magdę Gessler: przepis na rodzinny obiad [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Bogracz po węgiersku oznacza po prostu kociołek, służący do przyrządzania jednogarnkowego dania nad ogniskiem. Zazwyczaj to znany na całym świecie gulasz

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zrobić bogracz według przepisu Magdy Gessler? Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach 12, odc. 1 pokazała nam bogactwo smaków kuchni węgierskiej. W restauracji "Czardasz" wprowadziła bogracz do menu. W języku węgierskim słowo bogrács oznacza kociołek służący do przygotowywania dań nad ogniskiem. Ale często nazwą ta określa się też potrawę w nim przyrządzaną, odmianę słynnej zupy gulaszowej. Bogracz tradycyjnie przygotowuje się z wołowiny - z powodzeniem nadają się do tego kawałki sprzedawane jako mięso na gulasz.

Sprawdź także przepisy: Węgierski bogracz z wołowiną na zimę do słoika, Bogracz lub gulasz - jak zrobić najlepszy?

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • W warunkach domowych tradycyjny ogień, nad którym gotuje się węgierski bogracz, zastępujemy po prostu palnikiem z gazem lub płytą indukcyjną. Zaczynamy od pokrojenia mięsa w dużą kostkę, boczku i papryk w paski, pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, aby następnie pokroić je na ćwiartki.

  • Do garnka wkładamy najpierw boczek, tak, aby wytopił się tłuszcz.

  • Dodajemy mięso, smażymy, dodajemy czosnek, cebule, czekamy, aż się zarumienią.

  • Potem wlewamy wodę, żeby zakryła mięso, doprawiamy solą i wędzoną papryką.

  • Teraz także pora na dodanie strąka ostrej papryki. Całość dusimy około 1,5 godziny.

  • Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, czyli paprykę słodką, pomidory, ziemniaki i doprawiamy papryką w razie potrzeby.

  • Dusimy jeszcze chwilę, aby ziemniaki były miękkie. Na koniec doprawiamy w razie potrzeby i dodajemy koncentrat pomidorowy.

Znajdź swoją wersję bogracza

Na bogracz najlepiej wybrać mięso z domieszką tłuszczu. Może być łopatka lub pręga, można też kupić w sklepie wołowinę na gulasz. Sprawdzi się znakomicie. Pamiętaj, że bogracz powinien być ostry, ale jedzenie jego nie może być męką. jeśli więc nie przepadasz za bardzo ostrymi potrawami zamiast części ostrej papryki dodaj słodką, a ilość pieprzu możesz zmniejszyć na rzecz na przykład kminku. Warto popróbować kilka wersji tej potrawy, by znaleźć właściwy balans. Eksperymenty w kuchni przynoszą często rewelacyjne, choć niespodziewane efekty.

Ocena: 3,1