Perry, gruszecznik - alkohol z gruszek. Co to jest i jak powstaje?
Perry to owocowy, niskoprocentowy napój alkoholowy znany w Polsce jako gruszecznik. Wytwarzany z gruszek, słodki, ma szansę stać się równie popularny jak cydr i piwo. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o perrym, czyli gruszeczniku.
Perry to napój alkoholowy, który popularnie nazywany jest cydrem gruszkowym albo gruszecznikiem. Sposób jego wytwarzania tylko nieznacznie różni się od metody przygotowywania cydru z jabłek. Obydwa alkohole produkuje się z soku owocowego. Perry jest słodki i ma silny owocowy aromat.
Początki tradycji wytwarzania perry'ego sięgają czasów średniowiecznej Anglii. Później napój stracił na popularności, ponieważ powszechnie zaczęto pić piwo i jabłkowy cydr. Teraz jednak perry wraca do łask i pija się go w Wielkiej Brytanii i krajach skandynawskich.
Rosyjskie embargo na polskie owoce skłaniało producentów do poszukiwania nowych rynków zbytu. W 2013 r. cydr był nieznany polskim konsumentom. Przez 12 miesięcy sprzedano 2 mln litrów tego trunku, co stanowiło 0,5 proc. całej konsumpcji alkoholu w Polsce. Szybko jednak sprzedaż przekroczyła 10 mln litrów. Producenci mają nadzieję, że perry,czyli gruszecznik, stanie się tak samo popularny jak cydr jabłkowy.