Jaka jest różnica między szkocką whisky, irlandzką whiskey a burbonem?

Jaka jest różnica między szkocką whisky, irlandzką whiskey a burbonem?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Whisky to produkt szkocki, whiskey pochodzi z Irlandii, a bourbon z USA.

Whisky whiskey nierówna. Każda whisky ma swój niepowtarzalny smak. Jęczmień wykorzystywany do produkcji szkockiej jest wędzony w torfowym dymie, irlandzka whiskey jest trzykrotnie destylowana, zaś burbon jest filtrowany przez węgiel drzewny. Czym jeszcze się różnią te trunki?

Whisky to popularny napój alkoholowy powstały w wyniku destylacji zacieru zbożowego, dojrzewający w drewnianych beczkach - zazwyczaj w tych beczkach leżakowały wcześniej inne trunki, co wpływa na smak whisky.  Whisky jest produkowana niemal na całym świecie, w efekcie produkty o różnych nazwach i pochodzeniu znacząco różnią się od siebie.

Szkocka to whisky produkowana tylko w Szkocji. Niektórzy uważają ją za odrębny gatunek alkoholu. Dzieli się ją na dwa podstawowe rodzaje: single malt i blended. Single malt to taka whisky, do produkcji której używa się tylko słodu jęczmiennego, zaś blended to mieszanka whisky z różnych zbóż. Whisky, by zasłużyć na swoje miano, musi dojrzewać w dębowych beczkach przez minimum 3 lata. Jęczmień wykorzystywany do produkcji tej whisky jest wędzony w torfowym dymie, dzięki czemu szkocka ma ziemisto-dymny posmak. Szkoci swoją whisky destylują dwukrotnie.

Irlandzka whiskey produkowana jest, czego można się łatwo domyślić, tylko w Irlandii. Do jej produkcji używa się jęczmienia i jego słodu. Irlandczycy nie wędzą jęczmienia. Whiskey, podobnie jak szkocka, dojrzewa w dębowych beczkach przez minimum 3 lata. Różnica podstawowa między tymi dwoma gatunkami alkoholu polega na procesie destylacji. W przeciwieństwie do szkockiej, irlandzka whiskey jest trzykrotnie destylowana.

Burbon to amerykańska odmiana whiskey produkowana z kukurydzy i innych zbóż. Zawartość kukurydzy wynosi minimum 51%. Trunek leżakowany jest w świeżych dębowych beczkach. Ta whiskey jest produkowana w hrabstwie Burbon w stanie Kentucky. Amerykańska whiskey jest destylowana tylko raz. Zanim alkohol trafi do beczek, jest filtrowany przez węgiel drzewny.

Ocena: 4,4