Pana cotta z domowym kisielem malinowym: przepis
Ten doskonały i szybki w przygotowaniu deser idealnie nadaje się na każdą okazję. To, w jakiej formie podamy go na stół, zależy wyłącznie od naszej inwencji. Przedstawiamy przykładowy przepis na panna cottę z aromatycznym kisielem malinowym.
Panna cotta z malinami
Panna cotta z sosem malinowym
SKŁADNIKI
- PANA COTTA:
- kubek śmietanki 30 proc. (200ml)
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej zwykłej
- 100 g cukru
- kisiel malinowy
- KISIEL MALINOWY:
- 25 dag malin
- 2 szklanki wody
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Śmietankę mieszamy z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym oraz żelatyną, a następnie odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie całość podgrzewamy, intensywnie mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy mieszanka będzie gorąca, przelewamy ją do wysmarowanych masłem koklików.
Po ostudzeniu, wstawiamy do lodówki na 2h.
Przygotowujemy kisiel. Oczyszczone owoce wkładamy na chwilę do wrzącej wody i przecieramy przez sito. Słodzimy powstały przecier z malin. Pół szklanki przecieru studzimy, mieszamy z mąką ziemniaczaną, wlewamy do gorącego przecieru i mieszając ogrzewamy do zgęstnienia.
Kiedy kisiel zgęstnieje, ściągamy go z ognia, nieco studzimy a następnie wykładamy na panna cottę. Dekorujemy,