Jabłko w cieście francuskim nadziewane orzechami

2021-03-29
Jabłko w cieście francuskim nadziewane orzechami
Autor: Shutterstock Pieczone jabłko w cieście francuskim to przysmak
łatwy
15 min
4

Jabłko w cieście francuskim nadziewane orzechami i zapieczone to prawdziwy przysmak.  Przygotowanie jabłka w gotowym cieście francuskim nie jest pracochłonne. Wystarczy tylko wydrążyć jabłko, nadziać go orzechami, zawinąć w ciasto i gotowe. Wypróbuj ten klasyczny przepis na jabłko w szlafroku z ciasta francuskiego. 

SKŁADNIKI

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych i posiekanych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko, a właściwie samo żółtko
  • 1 paczka gotowego ciasta francuskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podzielić na kwadraty wielkości ok. 12 cm na 12 cm.
  • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i wsypać do środka cukier wymieszany z posiekanymi orzechami i cynamonem.
  • Na jabłka nałożyć ciasto, rogi ciasta złożyć i skleić roztrzepanym jajkiem.
  • Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować jajkiem.
  • Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C.