Paszteciki z grzybami na Wigilię – do barszczu [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-31
potrawa-wigilijna-przepis-na-paszteciki-z-grzybami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Paszteciki z grzybami na Wigilję w kształcie gwiazdek
łatwy
40 min
4

Paszteciki z grzybami świetnie smakują z wigilijnym barszczem, znakomicie sprawdzą się też jako świąteczna przekąska. Możesz zrobić je w kształcie kwadratów, trójkątów, kółek lub wyciąć ciasto foremkami do bożonarodzeniowych ciasteczek.

Zamiast pieczarek możesz użyć świeże grzyby leśne (borowiki, podgrzybki) lub mrożone (należy je wcześniej rozmrozić).

Zobacz: Zakwas na barszcz czerwony: jak zrobić? Sprawdzony przepis

SKŁADNIKI

  • 5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • szklanka śmietany 18 proc. tłuszczu
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • kostka grzybowa
  • sól
  • pieprz
  • żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże utrzyj w misce z cukrem. Następnie dodaj śmietanę, dwa żółtka, jajko, mąkę, roztopione masło oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką wyrób ciasto. Przykryj miskę bawełnianą szmatką, odstaw zaczyn do wyrośnięcia.
  • Cebule i pieczarki obierz. Posiekaj, podsmaż na oleju. Kapustę kiszoną odcedź, posiekaj. Przełóż na patelnię. Dodaj pokruszoną kostkę grzybową, trochę pieprzu. Wlej szklankę gorącej wody, gotuj na małym ogniu. Gdy kapusta zmięknie i płyn odparuje, wyłącz ogień. Przestudź farsz.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć, rozwałkuj na kwadrat o grubości 0,3-05, cm. Ciasto pokrój na kwadraty o boku 5 cm.
  • Łyżeczką nakładaj farsz na jeden kwadrat, przykrywaj drugim kwadratem, brzegi podwijaj.
  • Przenieś paszteciki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Piecz paszteciki około 45 minut.