Łazanki z makiem na Wigilię: przepis Ewy Wachowicz

lazanki-z-makiem-na-swieta-jak-zrobic.jpg
Autor: Shutterstock Pyszne łazanki z makiem i bakaliami to ciekawy słodki przysmak w sam raz na Wigilię
średni
40 min
4

Łazanki  spotyka się na wielu wigilijnych stołach i w różnej konfiguracji - na słono lub słodko. Tym razem tym razem podajemy przepis Ewy Wachowicz na słodkie łazanki z makiem. Sprawdź, jak je zrobić na Wigilię!

Co to są łazanki i skąd pochodzą?

Łazanki są daniem pochodzenia włoskiego, które przywędrowało do naszego kraju w połowie XVI wieku za sprawą królowej Bony. To rodzaj makaronu o charakterystycznym kształcie kwadracików lub rombów szerokości ok. 1 cm. Otrzymuje się je, krojąc poprzecznie zwinięty rulon twardego, przeschniętego ciasta na makaron. W sklepach dostępny jest oczywiście gotowy makaron łazanki. Najpopularniejsze chyba są łazanki z kapustą kiszoną i grzybami (na słono) – to przepis wigilijny. Ale tak naprawdę łazanki można przygotowywać na wiele sposobów, np. z boczkiem, skwarkami czy kiełbasą.

Łazanki z makiem - szybszy zamiennik makowca dla zabieganych

Łazanki z makiem Ewy Wachowicz przygotowane są z makaronu domowej produkcji i samodzielnie przygotowanej masy makowej. Jeśli jednak nie dysponujesz czasem, żeby  upiec makowce lub własnoręcznie przygotować danie wg przepisu Ewy Wachowicz, może przygotować je z kupnych łazanek i gotowej masy makowej. Wybierz jednak makaron z górnej półki  - przygotowany z semoliny, by kluseczki się nie sklejały po ugotowaniu. Masę makową z puszki możesz również uszlachetnić dodając do niej trochę więcej bakalii, miodu i np. odrobinę rumu (lub zapachu rumowego), by pokręcić jej smak.

Zobacz także: Przepis na tradycyjne łazanki z makiem i bakaliami

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 3 jajka
  • 1¾ szklanki mąki
  • szczypta soli
  •  
  • masa makowa:
  • 30 dag maku
  • szklanka wody
  • szklanka mleka
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • rodzynki
  • figi
  • morele suszone
  • 2 łyżki miodu
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, jajek i szczypty soli wyrabiamy ciasto makaronowe, które następnie trzeba trochę przesuszyć.
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy na kwadraciki o boku ok. 1 cm.
  • Zagotowujemy mleko z wodą. Wsypujemy mak i pozostawiamy, by się dobrze zaparzył – około 15 minut. Zaparzony mak mielimy.
  • Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy posiekane orzechy i migdały, lekko przesmażamy. Dorzucamy pozostałe bakalie: rodzynki, posiekane suszone morele i figi.
  • Dodajemy miód (2 łyżki), cukier waniliowy i zaparzony, zmielony mak. Ewentualnie dosładzamy do smaku.
  • Łazanki gotujemy. Po wyjęciu polewamy je roztopionym masłem. Do łazanek dodajemy przygotowaną masę makową. Całość mieszamy.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej