Łazanki z kapustą i grzybami: wartość odżywcza, kalorie. Jak zrobić łazanki? Czy łazanki są zdrowe?

2021-03-29
Łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Autor: Międzybrodzkie Makarony Łazanki można zastąpić kokardkami -  nie wszędzie można kupić gotowe łazanki, a nie zawsze jest czas, by  przygotować kluski samodzielnie.
łatwy
35 min
4

Łazanki z kapusta i grzybami to dobre danie nie tylko na Wigilię. Łazanki z kapustą i grzybami można przygotować w dowolnej chwili - to pyszne i nieskomplikowane danie bezmięsne.  Można przygotować więcej łazanek z kapustą i grzybami, a nadwyżki zamrozić. Podajemy dobry przepis, jak zrobić postne łazanki - krok po kroku.

Zobacz także: Przepis na łazanki z kapustą i pieczarkami

Czytaj również: Przepis na łazanki bezglutenowe

Wartość kaloryczna

Porcja łazanek z kapustą i grzybami ważąca 200 g ma 272 kcal.

W tradycyjnej porcji łazanek znajduje się zaledwie 7 g białka i tyle samo tłuszczu. Natomiast czystych węglowodanów aż 42 g.

Czy łazanki z kapustą i grzybami są zdrowe?

Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym IG nie jest to na pewno danie dla diabetyków, ani osób na diecie. Grzyby są ciężkostrawne i powinny ich unikać osoby z zaburzeniami układu trawienia. 

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu typu łazanki lub kokardki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  •  sól, pieprz czarny do smaku.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
  • Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno kroimy.
  • Osobno gotujemy grzyby i kroimy w paseczki.
  • Na maśle musimy usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby, pieprz ziołowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Całość chwilkę poddusić, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem.