Jak zrobić kutię? Tradycyjny przepis na kutię wigilijną

Jak zrobić kutię? Tradycyjny przepis na kutię wigilijną

Autor Zdjęcia: Karolina Wrona

Kutia wigilijna może być przyrządzona z ryżem zamiast pszenicy 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na kutię z pszenicą! Kutia to kresowa, tradycyjna potrawa wigilijna, której zjedzenie ma zapewnić domownikom pomyślność i dobrobyt. Tradycyjnie przyrządza się ją z maku i ziaren pszenicy, ale jeśli ktoś nie lubi, może je zastąpić ugotowanym na sypko ryżem. My podajemy przepis na tradycyjną kutię z ziarnami pszenicy i dużą ilością bakalii.

Składniki

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • pół szklanki cukru pudru
  • aromat migdałowy
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • pół szklanki słodkiej śmietanki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pszenicę oczyść, zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3-4 godziny). Znów odcedź.

  • Mak opłucz, sparz, odsącz i dwa razy zmiel w maszynce z gęstym sitkiem. Raczej nie kupuj gotowej masy makowej, bo zwykle zawiera sporo konserwantów.

  • Zmielony mak połącz z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym maksymalnie do 40 stopni C (inaczej straci swoje zdrowotne właściwości) miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym.

  • Dodaj posiekane bakalie. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki.

  • Gotową kutię podawaj ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku.